1515
Annons

Morgonkoll: Asienbörserna runt nollan – biljätten stiger efter nytt löneavtal

En valutahandlare i Seoul på onsdagsmorgonen.Foto:Lee Jin-man/AP
I södra Japan uppmanas 240.000 människor evakueras efter häftiga skyfall.
I södra Japan uppmanas 240.000 människor evakueras efter häftiga skyfall.Foto:Takuto Kaneko/Kyodo News/AP

På Asienbörsen är det spridda skurar på onsdagsmorgonen. I Hongkong handlas börsen runt nollan, trots besked om nya oroligheter.

Sydkoreanska billtillverkan Hyundai stiger på börsen efter besked om att nya avtalsförhandlingar gått i lås.

Innehåll från Fortum Recycling & WasteAnnons

Allt handlar om kraft - och elektricitet är även nyckeln i klimatomställningen

Det är inte konstigt att frågan om klimatomställningen hamnat lite i skymundan det senaste året. Men höga elpriser till trots, frågorna hänger ihop eftersom det är just elen som är grunden för klimatomställningen. Kortsiktigt går det att spara och vi kan bli bättre på att flytta effektkrävande användning bort från de mest ansträngda timmarna, men i grunden handlar det om att det behövs mer el för att ge kraft åt omställningen. 

– Det är ett enormt åtagande vi har framför oss som kräver stora investeringar i fossilfri elproduktion och ett balanserat kraftsystem, säger Anton Steen, chef för Fortums samhällskontakter i Sverige, och fortsätter: -Samtidigt är just avsaknaden av tillräckligt med fossilfri el som är planerbar en bidragande orsak till dagens situation. Det positiva är att de investeringar vi gör för att kunna driva omställningen även kommer bidra till att ta oss ur den situation med höga elpriser som vi är i nu.  

– EU-länderna får 70 procent av sin energi från fossila bränslen – och globalt sett har vi precis hamnat under 80-procentsstrecket. Det är också därför det ryska gasvapnet ger så stora effekter. I Norden är fossilberoendet betydligt lägre, tack vare våra historiska satsningar på vatten-, kärn- och bioenergi även om det senaste decenniets nedläggningar av planerbar kraft i södra Sverige medfört att vi till större del importerar kontinentala elpriser, berättar Anton Steen.

Han menar att även om vi har ett bättre utgångsläge än många andra länder så använder vi fortfarande mycket fossila bränslen inom transport- och industrisektorerna. Att ersätta all denna energi med ren el innebär en nästintill fördubbling av mängden el vi producerar till år 2040 – och det bara i de nordiska länderna. – Det innebär att vi kommer behöva alla fossilfria kraftslag. Vi brukar prata om en tallriksmodell med en tredjedel stabil kärnkraft, en tredjedel flexibel vattenkraft och en tredjedel väderberoende vindkraft, säger han.

– Fler människor än tidigare kommer att påverkas. Vindkraftverk och kraftledningar kommer att bli mer synliga i landskapet och små modulära reaktorer kommer byggas på nya platser, närmare industrier och städer. Att lyfta fram de enorma fördelarna med elektrifiering kommer att vara nyckeln till att bygga lokal acceptans för dessa investeringar, tror Anton Steen.

Några av fördelarna har vi redan börjat märka av där andelen elbilar ökar och skapar en hållbarare stadsmiljö, i norra Sverige råder en febril nybyggaranda när en ny våg av hållbar industrialisering skapar jobb och framtidstro.  Andra delar av omställningen kommer vi kanske inte märka så tydligt, men omställningen av exempelvis den idag fossilberoende kemiindustrin spelar stor roll. Visste du att kemiska produkter ingår i 95 procent av alla produkter på marknaden?  Allt detta gör vi möjligt med fossilfri el.

– Elektrifieringen är det stora industriprojekt som har potential att säkerställa jobb och välfärd för Sverige även i framtiden. Det kommer att ställa stora krav på alla samhällsinstitutioner att dra åt samma håll och även stora insatser att uppdatera och modernisera regelverken, säger Anton Steen. 

Ett fossilfritt energisystem | fortum.se

 

Mer från Fortum Recycling & Waste

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fortum Recycling & Waste och ej en artikel av Dagens industri

Morgonkoll: Blandat på Asienbörserna – Geely backar i Hongkong

Foto:Eugene Hoshiko

De ledande börserna i Asien bjöd på en blandad utveckling under torsdagsmorgonen. 

Strax efter att klockan passerat 6 var Tokyobörsens Nikkei 225-index upp 1 procent med konglomeratet Softbank upp 2,8 procent, modebolaget Fast Retailing 1,5 procent medan biltillverkaren Toyota dansar kring nollan. 

I Hongkong tappar Hang Seng-index 0,4 procent efter onsdagens rally. På bolagsnivån tappar internetjätten Tencent 0,4 procent, e-handelbolaget Alibaba 0,7 procent och biltillverkaren Geely 4,9 procent. 

Bland övriga börser i regionen stiger sydkoreanska Kospi 1,3 procent medan Australienbörsens S&P/ASX 200 var oförändrat och indiska Nifty 50 lyfter 0,7 procent. 

De kinesiska fastlandsbörserna håller stängt för helgfirande. 

Nyheter från natten och morgonen från Nyhetsbyrån Direkt:

Börserna i New York avslutade onsdagens handel lätt nedåt efter en markant återhämtning under kvällen. Vid stängning på onsdagen hade Dow Jones industriindex tappat 0,1 procent till 30.275. Nasdaq Composite var ned 0,3 procent till 11.149 och S&P 500 backade 0,2 procent till 3.784, motsvarande en uppgång på 1,3 procent räknat från Stockholmsbörsens stängning. 

Asiatiska börser är blandade på torsdagen, USA-räntorna är ned och dollarindex håller fast vid uppgången dagen före på bättre USA-data och hökaktiga Fed-uttalanden. Oljeterminerna fortsätter stiga efter besked från Opec+ om sänkt produktion. 

EU:s ledare väntas på torsdag-fredag gräla om pristak på naturgas och energistöd inför vintern, särskilt det tyska jättepaketet. De 27 EU-ledarna har på torsdagen bjudit in 17 andra europeiska ledare till Prag för att diskutera det ekonomiska läget, energikrisen, Rysslands krig mot Ukraina och miljöfrågor. 

Scandinavian Biogas gör riktad emission om cirka 326 miljoner kronor. Emissionen är villkorad av efterföljande godkännande från en extra bolagsstämma, vilken planeras att hållas den 27 oktober. Teckningskursen om 25 kronor per aktie motsvarar en premie om cirka 61,9 procent i förhållande till stängningskursen den 5 oktober. 

Kambi har träffat ett avtal med Penn Entertainment avseende överföring av online-sportboken till Penns egna plattform. Överföringen av ”online”-sportboken planeras ske det tredje kvartalet 2023 och med en överföring av den så kallade ”retail”-sportboken väntas ske under 2024, skriver Kambi. 

Ratos har på onsdagen fått godkännande från svenska Konkurrensverket och norska Konkurransetilsynet för förvärvet av Semcon. Den 26 september 2022 lade Ratos ett bud på Semcon värt 157 kronor per aktie. 

Vice riksbankschef Martin Flodén försvarar i en intervju med SvD Riksbankens chockterapi och säger att han tycker kronan är omotiverat svag. 

Håll koll på...

Svensk makroskörd
Förutom svensk BNP-indikator för augusti får vi en hel drös data från SCB. Produktionsvärdeindex och industriordet står på menyn, liksom färsk statistik över hushållens konsumtion.

Nya vågor i New Wave?
Torsten Jansson har nyss fyllt 60 och hans profilklädesbolag har hittills stått emot när andra detaljandelsbolag snavat. Efter en omvänd vinstvarning och insynsköp har aktien klättrat över 16 procent på tre månader. I dag håller New Wave kapitalmarknadsdag

Smakprov på rapportflod
Än är inte rapportsäsongen i full gång. Men Industrivärden släpper sitt kvartalsbokslut, liksom en rad amerikanska bolag där jeansbolaget Levi Strauss och starkdrycksjätten Constellation Brands kan ge signaler om konsumentens väg framåt.

Jobbig torsdag?
Veckosiffran över nya arbetslösa i USA må väga lättare än fredagens sysselsättningssiffra. Men eftersom läget på arbetsmarknaden är avgörande för Federal Reserves räntepolitik lär även dessa siffror nagelfaras. Snittprognosen ligger på 205.000.

Hela agendan hittar du här. 

 

Du missar väl inte: Wallenbergs verkstadsjätte ökar förvärvstakten 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera