1515
Annons

Morgonkoll: Asienbörser åt olika håll – uppåt i Tokyo, blandat i Kina

Foto:Eugene Hoshiko

De ledande Asienbörserna har inlett veckan med en blandad utveckling efter fredagens uppgångar på Wall Street. Tokyobörsen stiger tydligt medan de kinesiska indexen pekar i olika riktningar.

Innehåll från VerizonAnnons

Ny studie: Strategisk osäkerhet efter pandemin

Arbetslivet blir sig antagligen aldrig mer helt likt efter pandemin. För att kunna stå stark även framöver krävs flexibla och robusta företag, enligt en färsk studie.

Ta del av hela rapporten ”Business, reimagined” här.     

Sett i backspegeln gick övergången från kontors- till hemarbete under pandemin förvånansvärt smidigt. En studie från telekomjätten Verizon visar att 70 procent av tillfrågade tjänstemän ansåg att de var mer effektiva när de arbetade hemifrån. Även en majoritet av cheferna kände sig bättre rustade att fatta snabba och strategiska beslut och införa ny teknik som en följd av nyordningen på arbetsmarknaden.

Trots att pandemisituationen för tillfället är mindre akut än tidigare, har i stället en känsla av strategisk osäkerhet börjat infinna sig. Två tredjedelar av företagsledarna, 66 procent, hävdar att pandemin har blottlagt svagheter i deras strategi, medan 60 procent säger att de har svårt att hitta ett tydligt förhållningssätt till nya marknadsmöjligheter.

– Osäkerheten är inte förvånande. De flesta företagsledare såg inte pandemin komma, vilket påverkar människors förtroende. Men svaret är inte att eliminera osäkerhet – om det ens vore möjligt. I stället måste företagsledare bygga robusta organisationer som kan anpassa sig för att hantera chocker och överraskningar, säger entreprenören, CEO:n och managementprofessorn Margaret Heffernan, i rapporten.

”Många företag är lyckligt ovetande”

Teknik är viktigt för att skapa motståndskraft i en organisation som inte bara kan ta smällar, utan som kan blomstra och komma tillbaka ännu starkare. Molnbaserade lösningar har varit avgörande för att göra det möjligt för företag att snabbt bli mer flexibla – oavsett om de vill ta tillvara en möjlighet eller möta ett hot.

Rita McGrath, professor vid Columbia Business School, menar att företagsledare måste ställa sig ett antal frågor kring hur tekniken stödjer kundupplevelsen: 

– Var förbättrar den här tekniken upplevelsen för kunderna - och var gör den inte det? Problemet är att många företag implementerar teknik via dåligt designade system, samt att även om teknik kan erbjuda effektivitet, så fokuserar företag ofta mest på kostnadsbesparingar.

Negativa upplevelser, exempelvis utdragna supportsamtal och osmidig samtalshantering, kan tära ordentligt på kundlojaliteten.

– Många företag är lyckligt ovetande om vilken frustration de orsakar sina kunder. Här tror jag att företag helt enkelt gör felbedömningar. De vet inte ens om när de har förlorat en kund, säger Rita McGrath.

Företag står inför utmaningar som innefattar nya konsumentbeteenden, kompetensbrist och förändrade förväntningar från de anställda. Därtill tillkommer ekologiska omställningar, nya politiska riktlinjer samt den ständigt ökande takten av teknisk innovation.

I stället för att sticka huvudet i sanden menar Rita McGrath att ledare måste övervinna trögheten och påskynda sina organisationers transformationstakt. På så sätt det kan de definiera framtiden istället för att vänta på att framtiden ska definiera dem.

Här kan du ladda ner hela rapporten för att läsa mer    

Vill du veta mer? Följ Verizon Business på LinkedIn och Twitter:

VBG LinkedIn

VBG Twitter 

 

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Morgonkoll: Kraftigt börslyft i Tokyo – helgstängt i Kina

Foto:Eugene Hoshiko

Börserna i Asien stiger kraftigt efter gårdagens lyft på Wall Street. Sjunkande räntor ger bränsle åt börsuppgången. 

Fallande räntor var temat på Wall Street på måndagen som gjorde investerarna på gott humör och gav en rejäl skjuts åt de ledande indexen. Och humöret ser ut att smitta av sig.

”Det är ganska enkelt nu, när räntan på den tioåriga statsobligationen går upp kommer aktier sannolikt att vara under press. När den går ned, rusar aktier”, sa Tavis McCourt, aktiestrateg vid Raymond James, till CNBC, på måndagen.

Medan börserna i Fastlandskina och Hongkong håller stängt på grund av helgdag stiger övriga asiatiska börser tydligt.

Strax efter klockan sex lyfter Tokyobörsens Nikkei 225-index 2,8 procent och uppgången är bred. Konglomeratet Softbank hör till toppskiktet och stärks 5,4 procent. Fordonstillverkaren Toyota avancerar 3,0 procent och H&M-konkurrenten Fast Retailing ökar 2,2 procent.

Seoulbörsens Kospi-index stiger 2,4 procent och Sydneys S&P/ASX 200 lyfter 3,7 procent. Australiens centralbank har höjt sin styrränta med 25 punkter till 2,60 procent, skriver CNBC. Analytiker hade, enligt Reuters, räknat med en höjning med 50 punkter. Enligt centralbankens direktion ser nu läget bättre ut för att gå vidare med långsammare räntehöjningar. Räntehöjningen är den sjätte i raden i Australien som likt övriga världen tampas med hög inflation.

Nyheter från natten och morgonen från Nyhetsbyrån Direkt:

Wall Street inledde handelsveckan med muntra miner efter att de amerikanska huvudindexen rusat. Optimismen hämtades från bland annat fallande räntor. S&P 500 lyfte 2,6 procent, motsvarande en halv procent räknat från Stockholmsbörsens stängning. Tioåringen sjönk 15 punkter till 3,66 procent och även flera andra långräntor backade. Räntorna på fem- och sjuåringen minskade i samma härad.

Trots börsoptimismen föll Tesla. Elbilstillverkaren levererade rekordmånga fordon under årets tredje kvartal, drygt 343.000 stycken, vilket innebar en ökning med 42 procent jämfört med motsvarande kvartal ett år tidigare. Det var emellertid färre än analytikerna hade räknat med och marknaden svarade med att handla ned aktien 8,6 procent. Aktien var med marginal den sämst presterande i S&P 500.

Trots några tecken på lättad inflation, har underliggande pristryck för mycket momentum och kommer sannolikt fortsätta att kräva en period av högre räntor, enligt Fed-chefen i New York, John Williams, rapporterade Wall Street Journal. Ekonomin ser redan några av effekterna från Feds åtgärder för att minska efterfrågan, däribland högre lånekostnader och bolåneräntor samt fallande aktiekurser, vilket har blivit betydligt mindre stöttande för konsumtion. Det kommer ta tid för att få ned inflationen till två procent, då inflationen är bred. 

Konglomeratet Midway har genom sitt största dotterbolag Haki tecknat avtal om att förvärva det österrikiska bolaget Ekro Bausystem för 7,5 miljoner euro på skuldfri basis med en tilläggsköpeskilling på 1,5 miljoner euro. Ekro Bausystem omsatte under 2021 cirka 150 miljoner kronor. Midway förväntar sig inga materiella integrationskostnader och förvärvet bedöms få en marginell positiv påverkan på koncernens resultat för innevarande år.

Storbritanniens finansminister Kwasi Kwarteng ska påskynda publiceringen av hans plan för att minska landets statsskuld i ett försök att lugna marknaderna efter hans minibudget. Han förväntas publicera sin rapport, tillsammans med officiella prognoser, senare i oktober efter att tidigare ha sagt att han ska vänta till 23 november.

Japans regering uppmanade folk att söka skydd på tisdagen efter att Nordkorea avfyrat en ballistisk robot över Japan för första gången på fem år. Samtidigt stoppade tågtrafiken temporärt i norra Japan.

Öppna asiatiska börser stiger överlag relativt kraftigt på tisdagen i spåren på stora uppgångar i New York på måndagen. Fortsatt helgstängt i Kina och idag även Hongkong.

Håll koll på...

Skistar rapporterar
En av föråkarna till den stundande rapportperioden är vinterturismbolaget Skistar. På tisdagen släpps bokslutet för räkenskapsåret sept 2021 till augusti 2022. Intressant är vad bolaget är att säga om aktuellt bokningsläge.

Värt att lyssna på?
Acast håller kapitalmarknadsdag klockan 14.00–16.30. Bolaget, som jobbar med applikationer och webbtjänst för poddar, startades 2014 och listades på First North förra sommaren. Som för andra tillväxtbolag har aktien backat i år.

Japansk inflation
Nu har inflationen i Japan börjat röra på sig. I augusti steg konsumentpriserna, KPI, med  2,9 procent i årstakt. Nu får vi veta hur det gått i september. Japan är nu ensamt i världen med negativ styrränta, minus 0,1 procent.

Höga priser i Europa
Desto större är förändringen i de europeiska producentpriserna. I juli hade PPI i euroområdet stigit med 37,9 procent i årstakt. Nu är det dags för augustisiffran. De senaste tio åren har PPI rört sig i spannet plus/minus 5 procent.

Hela agendan hittar du här. 

 

Du missar väl inte: Därför kollapsar inflationen nästa år 

Nästa år kommer en inflationschock – men åt rakt motsatt håll jämfört med vad alla fruktar. Här är förklaringen till varför det blir så.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera