ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Morgan Stanley: ”Vi byter favorit inom nordisk banksektor från Nordea till DNB”

Utsikterna kring räntor och makro är bättre för norska DNB jämfört med läget för svenska banker. Av de nordiska bankerna med baltisk verksamhet är dessutom DNB den bank där penningtvättsrelaterade risker förefaller vara lägst.

Det skriver Morgan Stanley i en sektoranalys i vilken DNB höjs till övervikt medan Nordea sänks till jämvikt, något som Nyhetsbyrån Direkt har rapporterat om tidigare på fredagen.

"Vi byter favorit inom nordisk banksektor från Nordea till DNB. För Nordea är vi oroade att konsensusförväntan avseende återhämtning i vinst sprungit före verkligheten. 2019 kan komma att bli en ögonöppnare och vi ser risker för nuvarande progressiva utdelningspolicy", skriver investmentbanken.

Morgan Stanley skriver att de norska makroutsikterna är bättre än de svenska, både gällande räntor och tillväxt. 

"Vi bedömer att marknaden underskattar DNB:s räntekänslighet" (positiva effekter från räntehöjningar), heter det i analysen. Morgan Stanley påpekar att investmentbankens estimat för DNB ligger över konsensus både för 2019 och 2020, även hjälpt av utsikterna för energisektorn.

Nordeas hävstång mot Norge är mindre eftersom Nordea har ungefär lika stora verksamheter i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Bankens arbete för att ta marknadsandelar i Sverige utgör vidare en prisrisk, fortsätter Morgan Stanley.

De penningtvättsrelaterade riskerna avseende Estland kan enligt investmentbanken antas vara lägre för DNB än för Swedbank, SEB och Nordea.

"Även om det är omöjligt att veta definitivt indikerar DNB:s storlek och struktur på den baltiska verksamheten en lägre sannolikhet för penningtvättsproblem jämfört med flera av de nordiska sektorkollegorna", skriver Morgan Stanley.

Investmentbanken lyfter fram flera faktorer, däribland en låg andel insättningar från ryska, ukrainska och cypriotiska kunder. En annan faktor är att det har genomförts två större så kallade "due diligence"-processer i samband med skapandet av Luminor (Nordea+DNB) respektive vid delavyttringen av detta baltiska samriskbolag.

"Den estländska centralbankens data över gränsöverskridande pekar också mot en minimal andel för DNB jämfört med andra banker", skriver Morgan Stanley och hänvisar till bilden nedan.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies