ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Morgan Stanley nya analys dyster läsning för Atlas Copco

Investmentbanken Morgan Stanley betraktar den nuvarande konjunkturcykeln kring minnen inom halvledarområdet som en av de mest utmanande i historien. Det framgår av en analys på fredagen.

Cloud-efterfrågan väntas visserligen återhämta sig under andra halvåret 2019, men marknaden för DRAM-minnen kommer att ha ett överutbud till tredje kvartalet 2020.

"Konsumtionen skulle behöva växa med 35 procent under 2019 bara för att förhindra lagren från att fortsätta öka. Det är för mycket", skriver Morgan Stanley.

Investmentbanken anser att den nuvarande utbuds- och lagerdynamiken liknar nedgången under 1996 snarare än den mildare utvecklingen under 2016. Utvecklingen förefaller därmed inte vara välförstådd av marknaden, som räknar med en bred återhämtning under andra halvåret 2019, uppger Morgan Stanley.

Bland de verkstadsbolag som investmentbanken bevakar har analysen störst bäring på Atlas Copco, som levererar vakuumteknikutrustning till halvledarsektorn genom affärsområdet Vakuumteknik som står för omkring 23 procent av koncernens försäljning.

Morgan Stanley sänkte i oktober sin rekommendation för Atlas Copco till undervikt, bland annat med hänvisning till svaghet inom halvledarsektorn.

Enligt statistik nu i veckan från WSTS krympte den globala halvledarmarknaden i januari för första gången sedan hösten 2016. Försäljningen minskade med 5,7 procent. 

Efter en period av stark tillväxt, påeldad av investeringar i nya datacenter för amerikanska teknikjättar som Google, Apple, Facebook och Amazon, började marknaden mattas av under det andra halvåret i fjol. Servrar, till exempel i datacenter, svarar för cirka 30 procent av den totala efterfrågan på minneschip.

En bidragande faktor till den krympande marknaden är även den ekonomiska avmattningen i Kina. Halvledarförsäljningen i landet föll under november-januari med nästan 20 procent jämfört med föregående period, augusti-oktober, enligt WSTS.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer