ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Moody's sänker Danske Banks kreditbetyg

  • Foto: Nora Lorek/TT

Kreditvärderingsinstitutet Moody's sänker Danske Banks betyg från A2 till A3. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters. 

Moody's skriver att nedgraderingen sker efter att Danske Bank sänkte vinstprognosen, vilket skedde i två omgångar under 2019, senast den 1 november i år. 

”Det indikerar att bankens resultat tog en större smäll än vad Moody's först förväntade, då utfallet av bankens påstådda penningtvätt genom den estniska filialen mellan 2007 till 2015 fortsätter påverka regelefterlevnadskostnader och finansiella kostnader, samtidigt som räntenettomarginalen är under press, och handelsintäkterna har fallit betydligt”, skriver Moody's. 

Under förra veckan höjde Danske Bank resultatprognosen för 2019 två gånger. Den första höjningen skedde efter försäljningen av ägarandelen i LR Realkredit, medan den andra prognoshöjningen var skattemässig: av ett pressmeddelande framgick att Danske Bank sedan 2009 ingått i en internationell sambeskattningslösning som man avser att avsluta 2019. Det får till konsekvens att en avsättning tillbakaförs till banken som påverkar resultatet positivt med 5,2 miljarder danska kronor. 

Detta ledde till att banken höjde sin resultatprognos efter skatt för 2019 från ”mitten av spannet 13-15 miljarder danska kronor” till 15 miljarder kronor, 

Moodys långsiktiga värdering av Danske Bank ändras till stabil från tidigare negativ då institutet tror att banken kommer behålla sin prestanda under de kommande 12-18 månaderna i den nuvarande lågräntemiljön. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer