ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Moberg Pharma säljer OTC-verksamhet för 1,4 miljarder – delar ut 43–45 kronor

Specialistläkemedelsbolaget Moberg Pharma säljer sin verksamhet för receptfria produkter, OTC-verksamheten, för 155 miljoner dollar, motsvarande 1.431 miljoner kronor. Det innebär en reavinst på omkring 500 Mkr.

Pengarna ska användas till att återlösa utestående obligationer samt en utdelning på 43-45 kronor per aktie. Aktien rusar med drygt 50 procent i den inledande handeln. 

Det har varit ett nyhetsintensivt dygn för Moberg Pharma. På måndagskvällen meddelade Moberg Pharma att bolaget slutit ett licensavtal med läkemedelsjätten Bayer om exklusiva Europarättigheter till MOB-015, vilket Di tidigare rapporterat om.  

Efter midnatt natten till tisdagen meddelade Moberg Pharma att bolaget ingått ett avtal med ett holdingbolag ägt av RoundTable Healthcare Partners och Signet Healthcare Partners om att sälja MPJ OTC AB och Moberg Pharma North America för 155 miljoner dollar justerat för rörelsekapital vilket ger en reavinst på omkring 500 Mkr. 

Försäljningen av OTC-verksamheten, affärsområdet för receptfria produkter, innebär att bolaget avyttrar hela sin kommersiella verksamhet. 

”Transaktionen möjliggör för Moberg Pharma att fokusera ytterligare på MOB-015-pipeline-programmet samt dela ut betydande värden till sina aktieägare. Transaktionen är bl.a. villkorad av aktieägarnas godkännande vid en bolagsstämma i Moberg Pharma”, skriver bolaget i ett pressmeddelande. 

Köpeskilling ska enligt ett pressmeddelande användas till att lösa utestående obligationer samt till en utdelning på 43-45 kronor per aktie. Köparen har även åtagit sig att tillskjuta totalt 5 miljoner dollar i finansiering till bolaget varav hälften kommer tillskjutas genom nyemitterade aktier till kursen 35,16 kronor per aktie och resterande belopp som ett lån till bolaget med tillhörande teckningsoptioner. 

”Denna transaktion genererar ett exceptionellt värde för OTC-verksamheten samt bekräftar den betydande potentialen i MOB-015. Likviden från transaktionen möjliggör en utdelning till våra aktieägare samtidigt som möjligheter till framtida värdeutveckling bevaras. Jag vill tacka hela vårt team för deras utmärkta arbete”, säger Peter Wolpert, vd för Moberg Pharma, i ett pressmeddelande. 

När det kommer till licensavtalet med Bayer kan Moberg Pharma erhålla milstolpsbetalningar på upp till 50 miljoner euro, drygt 500 miljoner kronor, varav 1,5 miljoner erhålls i samband med ingånget avtal. 

”Därutöver får vi ersättning för sålda produkter. Vi kommer leverera produkter till Bayer som de säljer. Så vi tycker det här är superspännande. Vi har det vi tror är den framtida marknadsledaren inom nagelsvamp och nu arbetar vi tillsammans med de som är världsledande och kanske har det starkaste varumärket”, säger Peter Wolpert till Di TV. 

När blir det registrering och kommersialisering av preparatet?

 ”Vi har ett superspännande år framför oss med fas 3-data i USA som kommer i slutet av det här året och ytterligare fas 3-data nästa år. Så det är fortfarande ett par år tills det är på marknaden”, säger Peter Wolpert till Di TV. 

Samtidigt som affären presenterades publicerade Moberg Pharma även sina siffror för det fjärde kvartalet 2018. Rörelseresultatet landade på 22,5 Mkr vilket kan jämföras med 17,6 Mkr under samma period 2017.

Nettoomsättningen uppgick till 97,1 Mkr vilket kan jämföras med 90,1 Mkr under samma period 2017. Resultatet efter skatt uppgick till 11 Mkr vilket var en ökning från de 9,6 Mkr bolaget redovisade under samma kvartal året före. 

Nyhetsbatteriet möttes med klang och jubel på Stockholmsbörsen och aktien rusar med 51 procent i den inledande handeln till omkring 78 kronor per aktie. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies