ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Krisen i Oscar Properties

Mitt i krisen: Oscar Engelbert köper fastighet privat av Ilija Batljans SBB

  • Foto: Amanda Lindgren, Joey Abrait

Samtidigt som Oscar Properties försöker få in kapital för att rädda den pressade bostadsutvecklaren har vd:n och storägaren Oscar Engelberts privata fastighetsbolag köpt en kontorsfastighet av Ilija Batljans SBB. Satsningen tycks vara klart större än den han gör i Oscar Properties företrädesemission.

Affären bekräftas av Ilija Batljan, vd för SBB.

”Ja, det stämmer, vi har sålt Kvarngärdet 33:2 till Oscar Engelberts bolag Parkgate AB med tillträde sista september. Det var en relativt liten affär, vi har sålt för sju miljarder kronor i år”, säger Ilija Batljan till Di.

Hur stor var köpeskillingen?
”Det kommunicerar vi inte. Jag förstår varför du frågar, men det avslöjar vi inte av hänsyn till motparten”, säger Ilija Batljan.

Nyhetsbloggen Börsbullen var först med avslöjandet att bolaget Kvarnfastighetsbolaget IB AB i dagarna bytt namn till Parkgate Kvarngärdet 33:2 AB. Av bolagsinformationen framgår det samtidigt att Oscar Engelbert tagit plats som suppleant i styrelsen samt att Parkgates nytillträdde vd Robert Rosenberg Persson gått in som styrelseledamot. Ilija Batljan avgick samma dag som styrelseledamot och ordförande i bolaget.

Den aktuella fastigheten ligger i Uppsala och går under namnet ”gamla Mejeriet”. Det framgår inte vad Parkgate betalade för fastigheten men enligt handlingar från Knivsta kommun framgår det att en tidigare köpare av fastigheten år 2016 fick betala 15.672 kronor per kvadratmeter, enligt Börsbullen. De senaste tre åren är priserna på bostäder i Uppsala upp med 1,7 procent, enligt Svensk Mäklarstatistik. Det som också kan noteras är att räntenivån inte förändrats nämnvärt sedan 2016, men kontorshyrorna i Uppsala har under samma period ökat rejält.  I den senaste årsredovisningen från Kvarnfastighetsbolaget IB AB värderas fastigheten till hela 88,3 miljoner kronor.

Skulle samma pris för den 3.000 kvadratmeter stora fastigheten gälla i dag som för tre år sedan landar köpeskillingen på närmare 50 miljoner kronor. Det är dubbelt så mycket som Oscar Engelberts helägda bolag Parkgate åtagit sig att teckna i den kommande företrädesemissionen. När villkoren meddelades i går var Oscar Properties tydligt med hur viktigt det var att emissionen skulle bli fulltecknad. 

”Om utbyteserbjudandet och företrädesemissionen inte uppnår en hög anslutningsgrad, trots utställda teckningsåtaganden till bolaget respektive Parkgate i företrädesemissionen, kan bolaget tvingas undersöka alternativa finansieringsmöjligheter samt senarelägga eller avbryta planerade bostadsprojekt. Om samtliga alternativa finansieringsmöjligheter misslyckas finns en risk för bolagets fortsatta verksamhet”. 

Di har sökt Oscar Engelbert vid ett flertal gånger under torsdagen med följande frågor:

• Hur fick du med dig de här finansprofilerna i företrädesemissionen? Vad det inte ett alternativ att behålla teckningsrätterna själv och öka kontrollen över bolaget?

• Varför tog du beslutet att du ska arbeta utan lön. Tycker du inte att du gjort ett tillräckligt bra jobb?

• Finns det något nytt att säga om finansieringen av Gasklockan?

• Kommer de här åtgärderna att räcka om de faller ut som de ska?

• Om samtliga alternativa finansieringsmöjligheter misslyckas finns en risk för bolagets fortsatta verksamhet skriver ni. Hur stor är den risken?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer