ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Minus på Wall Street – börsjättar föll på oroväckande nyheter

  • Boeing 737 Max-plan parkerade på Boeing Field i Seattle. Foto: AP Photo/Elaine Thompson

New York-börserna stängde veckans sista handelsdag på minus tyngda av svaga makrosiffror från Kina. På bolagsfronten var Boeing och Johnson & Johnson stora förlorare efter oroväckande nyheter. 

Vid stängning var storbolagsindex Dow Jones ner 0,9 procent samtidigt som breda S&P 500-index hade backat med 0,4 procent. Tekniktunga Nasdaqs kompositindex föll samtidigt 0,8 procent.

Kinas BNP ökade 1,5 procent under tredje kvartalet jämfört med närmast föregående kvartal. Jämfört med motsvarande kvartal ett år tidigare steg BNP 6,0 procent, den svagaste ökningstakten sedan början av 1990-talet.

Sämst av alla Dow-komponenter gick Boeing som backade 6,7 procent. Enligt Reuters, som hänvisar till källor, menar FAA att personal hos Boeing redan 2016 försökt vilseleda den federala luftfartsmyndigheten angående autopilotsystemet MCAS, som senare var orsaken till två katastrofala flygolyckor i slutet av 2018 och början av 2019. Bevisen för påståendet sägs komma från chattmeddelanden som myndigheten har fått ta del av. 

Johnson & Johnson, även det en Dow-komponent, backade 6,2 procent efter att bolaget tvingats återkalla 33.000 flaskor med babypuder i USA sedan FDA upptäckt spår av asbest i en testflaska. I december i fjol publicerade Reuters uppgifter om en rapport där det slogs fast att Johnson & Johnson i decennier känt till att det kunde hittas cancerframkallande asbest i babypudret. Bolaget tillbakavisade då uppgifterna.

Bland övriga bolag gick de så kallade FAANG-aktierna svagt, bortsett från Apple. I bräschen för techbolagens nedgångar gick Netflix som tappade 6,2 procent.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer