1515
Annons

Minskad omsättning och förlust för Pledpharma

Pledpharmas nettoomsättning uppgick till 11,7 miljoner kronor (54,9) under det första kvartalet 2020. Periodens resultat uppgick till -42,8 miljoner kronor (22,9).

Innehåll från Södertälje Science ParkAnnons

Viktigt med delad vision för hållbara leverantörskedjor: ”Hållbarhet nödvändigt ur ett affärsperspektiv”

Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.
Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.

Stora företag har börjat ställa allt högre krav på att hela leverantörskedjan är hållbar. Att jobba med hållbarhet är alltså nödvändigt ur ett affärsperspektiv.

– För oss är det helt avgörande att våra leverantörer delar vår vision om hållbara transportlösningar, förklarar Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.

Södertälje Science Park erbjuder flera affärsutvecklingsprogram för industriföretag

Inom en snar framtid kommer Scanias lastbilar och bussar inte längre ha avgasrör. Det betyder att mycket av de koldioxidutsläpp som bolaget traditionellt har haft försvinner – men också att nya typer av koldioxidutsläpp uppstår.

– De utsläppen kommer framför allt att komma från leverantörskedjan, vilket innebär att vi behöver fortsätta att ta steg mot ökad hållbarhet tillsammans med våra leverantörer. Tidigare har vi främst fokuserat på de leverantörer vi har direktkontakt med, men nu jobbar vi även med deras underleverantörer. På så vis kan vi hitta de ställen i vårt långa leverantörsled där det stora klimatavtrycket finns, berättar Andreas Follér.

”Vi kommer att arbeta hela vägen ner i gruvorna”

Framöver kommer Scania att fokusera på fyra ”hotspots” för utsläpp i sitt miljöarbete – batterier, stål, gjutjärn och aluminium – som de vill ska vara 100 procent gröna år 2030.

– Det här kommer vi att arbeta med hela vägen ner till gruvorna, till själva råvaran. Vi har en aktiv dialog med leverantörerna och tränar, stöttar och utbildar dem. Vi ser det som att vi gör det här tillsammans, säger Andreas Follér.

– Det är säkert så att vissa leverantörer kommer att falla bort de närmsta tio åren eftersom de inte delar våra hållbarhetsambitioner. Samtidigt arbetar de flesta av våra nyckelleverantörer åt samma håll som oss. Det handlar egentligen inte om att vi ställer de kraven, utan att hela världen gör det, tillägger han.

Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park.
Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park.

Hållbarhetsprogram för företag

Scania är, tillsammans med AstraZeneca, KTH och Södertälje kommun, huvudpartner till och grundare av Södertälje Science Park, som är en mötesplats för hållbar produktion. Bland annat driver Södertälje Science Park ett hållbarhetsprogram för små och medelstora företag.

– Många av de företag som deltar i programmet är underleverantörer till större företag. De vet att det är nödvändigt att jobba med omställningen mot en hållbar värld, men vet inte alltid i vilken ände de ska börja. Därför hjälper vi dem att göra en översyn av sitt företag och hur de kan jobba med hållbarhet kopplade till de globala målen, säger Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park, och tillägger:

– Det är genom att ställa om till en mer hållbar produktion som de kan fortsätta vara relevanta på marknaden.

Läs mer om hållbarhetsprogrammet för små och medelstora företag 

Mer från Södertälje Science Park

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Södertälje Science Park och ej en artikel av Dagens industri

Mörka moln på USA:s bolånemarknad: ”Mest oroande utsikterna sedan 2007-2008”

Foto:Daniel Acker

Räntorna på bolån i USA lyfte till 6,75 procent i snitt förra veckan för fasta låneräntor med 30-åriga löptider, enligt branschorganisationen Mortgate Bankers Association (MBA). Det är det högsta boränteläget i USA sedan 2006 – det vill säga inför det att den stora bolånekrisen spred sig i USA året därpå för att i sin tur ge upphov till en flera år utdragen global finanskris.

Boräntorna i USA har med lyftet i förra veckan på 25 punkter (0,25 procentenheter) stigit 130 punkter på sju veckor. Det är den största ökningen under en jämförbar period sedan 2003. Samtidigt har antalet nya ansökningar om bolån rasat till den lägsta nivån sedan pandemin härjade som värst, enligt MBA.

MBA:s index för ansökningar om nya bolån föll 12,6 procent förra veckan till den lägsta nivån sedan 2015, medan ansökningar om att lägga om bolånen föll 17,8 procent till den lägsta nivån sedan 2000.

Den 30-åriga boräntan som MBA räknar fram bygger på en enkät där tre bolåneinstitut som kontrollerar 75 procent av USA:s bolånemarknad deltar.

Nyhetsbyrån Bloomberg noterar dock att bostadsköpare kan snart kan uppleva ett visst andrum i de snabba ränteuppgångarna med tanke på att räntan på den amerikanska tioårsobligationen har sjunkit tillbaka den senaste veckan.

I en analys skriver Oxford Economics att de snabbt stigande bolåneräntorna gör att utsikterna för bostadsmarknaden globalt nu är den mest oroande sedan 2007-08, alltså just före finanskrisen.

”Den pågående kraftiga uppgången i bolåneräntorna i utvecklade ekonomier hotar att putta vissa bostadsmarknader in i kraftiga nedgångar”, skriver de.

De konstaterar att bolåneräntorna nu stiger snabbt runtom i världens utvecklade ekonomier och att detta också satt avtryck i priserna, med djupare nedgångar på senare tid i bland annat Kanada och Nya Zeeland, samtidigt som priserna i USA just börjat vända ned. Kinas bostadsmarknad redan är i en djup nedgång och bostadsbyggandet har halverats det senaste året.

Andra faktorer oroar också, enligt Oxford Economics, bland annat att färre bolån nu beviljas på vissa marknader och att kreditvillkor stramas åt. En positiv faktor är dock att skuldsättningen är lägre nu än den var 2007 i stora länder som USA och Storbritannien, men samtidigt har skuldsättningen ökat betydligt i bland annat Sverige, Norge och Kanada.

”Sammantaget är detta de mest oroande utsikterna för bostadsmarknaden sedan 2007-2008, med marknader som står mellan utsikter för blygsamma nedgångar och mycket brantare sådana”, skriver Oxford Economics.

Avgörande framåt för vilket scenario som ska spela ut blir enligt dem hur stor en eventuell uppgång i arbetslösheten blir och graden av exponering för rörliga bolåneräntor eller för fasta räntor som tecknas om på mycket högre nivåer.

Oxford Economics konstaterar samtidigt att riskerna för större nedgångar varierar avsevärt mellan olika ekonomier. De mest sårbara marknaderna är Kanada, Nya Zeeland, Nederländerna och Australien.

”På dessa marknader har prisökningarna sedan 2019 varit stora, värderingarna är höga, skuldnivåerna är höga och många har rörlig ränta”, skriver de.

Samtidigt ser det bättre ut i bland annat Japan, Italien och Frankrike.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera