ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Mindre kronförstärkning på fredagsmorgonen

USA-räntorna steg efter svensk stängning i går efter stark statistik och hopp om framsteg i handelskriget mellan Kina och USA samtidigt som dollarn stärktes mot yenen.

Statistik på eftermiddagen visade en oväntat stark uppgång för Philadelphia Fed index i januari. "Philly Feds" index över aktiviteten i tillverkningsindustrin i regionen steg till 17,0 i januari jämfört med 9,1 i december. Väntat enligt Reuters prognosenkät var ett index på 10,0. 

Dessutom kom uppgifter från Wall Street Journal om att USA överväger att lätta på Kinatullar för att lugna marknaderna samt för att ge Peking mer incitament till eftergifter i handelssamtalen länderna emellan. 

Uppgifterna dementerades dock senare.

Förslaget om att ta bort vissa, alternativt alla tullar, ska ha kommit från finansminister Steve Mnuchin. Syftet med åtgärderna är att föra handelssamtalen framåt samt att stödja långsiktiga reformer, enligt WSJ:s källor. 

USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer uppges emellertid ha ställt sig mot förslaget då han menar att det skulle visa tecken på svaghet.

Under natten kom besked från Vita huset att presidenten ställer in den amerikanska delegationens resa till Davos nästa vecka.

Fed-chefen i Chicago, Charles Evans, sade i en intervju med Bloomberg Television att den amerikanska ekonomin utvecklas väl och att jobbrapporten visade styrka, men han "tror vi lätt kan vara tålmodiga" i att besluta om räntehöjningar.

Enligt Evans är Fed vid "en bra punkt för att pausa" och han är inte oroad över att inflationen ska stiga för snabbt.

Han sade att Fed bör fortsätta att bedöma data, där arbetsmarknaden är en viktig komponent, och sysselsättningstillväxten bör snart börja avta.

Evans, som röstar i Feds ränteråd FOMC i år, sade att han inte skulle vara förvånad om Fed funds-räntan i slutet av 2019 är lite högre än i dag.

I fredagens asiatiska handel handlas de amerikanska räntorna sidledes, med tioårsräntan stabil på 2,74 procent, från svensk stängning på torsdagen.

I eftermiddag publiceras statistik över den amerikanska industriproduktionen i december och preliminärt Michiganindex för januari.

Asiatiska börser stiger på fredagen, med japanska Topix-indexet drygt 1 procent upp, japanska räntor rör sig knappt och yenen handlas svagare mot dollarn.

Japans KPI ökade med väntade 0,3 procent i december, ned från 0,8 procent i november, medan kärn-KPI dock kom in något svagare, på 0,7 procent. 

Capital Economics skriver i ett kundbrev att den kraftiga nedgången i inflationen i december delvis speglar tillfälliga faktorer, bland annat ett ras i priset på färska livsmedel, som kommer att avta snart. Den senaste tidens fall i oljepriserna väntas dock fortsätta att dämpa inflationen ytterligare en tid.

"Den större bilden är att det underliggande pristrycket kommer att förbli svagt under överskådlig framtid", skriver de. 

På valutamarknaden handlas dollarn nu kring 109:39 mot yenen, upp jämfört med 108:94 på torsdagseftermiddagen, medan euron är stabil mot dollarn kring 1:1390.

Kronan är 1 öre starkare mot dollarn och 1 öre starkare mot euron.

På fredagens europeiska makroschema hittar vi bland annat bytesbalans från euroområdet och brittisk detaljhandel.

Och hemmavid har statistik från Valueguard redan publicerats, de visade att bostadspriserna i Sverige sjönk 0,8 procent i december jämfört med föregående månad. Säsongsrensat steg priserna 0,6 procent.

Bostadspriserna har sjunkit 2,4 procent under den senaste tremånadersperioden och stigit 2,0 procent under de senaste tolv månaderna.

Klockan 9.00 väntas riksdagen rösta fram Stefan Löfven till ny(-gammal) statsminister.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies