ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Skattetricksande troligen bakom Millicoms börslyft

  • Millicoms vd Mauricio Ramos.

Latinamerikafokuserade mobiloperatören Millicom har handlats under hög omsättning den senaste tiden och är nu inne på sin fjärde raka uppgångsdag. Det kan finnas flera skäl bakom uppgången, däribland skattemässiga.

Millicom, som numera går under börsnamnet Tigo, brukar vanligtvis inte synas på Stockholmsbörsens topplista över mest omsatta aktier men där har aktien kvalat in flera gånger den senast tiden. Dagsomsättningen i aktien den senaste veckan ligger på i genomsnitt 460 miljoner kronor, vilket kan jämföras snittet det senaste året på knappt 96 Mkr, enligt ägardatatjänsten Holdings.

Att aktien handlas friskt på börsen just nu har sina förklaringar. I mitten av september beslutade Kinnevik att föreslå en utdelning av hela sitt innehav i Millicom, omkring 37 procent av aktierna, till investmentbolagets aktieägare. Detta efter att ha backat från ett tidigare beslut om att sälja 11 miljoner aktier i Millicom och dela ut resterande innehav till aktieägarna.

Kinneviks utskiftning av Millicom har verkställts genom att investmentbolagets ägare fått inlösenaktier som ger rätt till 0,1372 Millicom-aktier per Kinnevik-aktie. Handeln med dessa inlösenaktierna har pågått från den 15 november och avslutas den 29 november. Den 5 december kommer vederlaget för de som äger inlösenaktierna att landa på aktiedepåerna och därmed får Millicom många nya direktägare av aktien. 

Marknadens oro över vad alla de nya direktägarna ska göra med sina aktier har till viss del pressat aktiekursen den senaste tiden. Från utskiftningsbeskedet i september har aktien fallit från 500 kronor ner till dagens nivåer på 430 kronor. 

I andra vågskålen ligger minnet av att Liberty Latin America i början av året la ett indikativt bud på Millicom. Budsamtalen stöp dock och exakt vad som fick diskussionerna att kantra är inte känt. Enligt obekräftade uppgifter låg det indikativa budet på 710 kronor per aktie, vilket enligt Di:s källor var en nivå som storägaren Kinnevik var beredd att acceptera, men lägre än vad Millicoms ledning ansåg vara rimligt.

Förklaringen till Millicom-aktiens styrka under de senaste dagarna kan vara att utländska investerare säljer sina inlösenaktier för att i stället köpa Millicom direkt över börsen. Det kan nämligen finnas skattemässiga fördelar med att göra detta beroende på skattehemvist. Åt andra hållet kan det finnas möjlighet till viss arbitragehandel för svenska investerare, genom att köpa de Kinneviksutdelade inlösenaktierna och få sina Millicom-aktier billigare den vägen, påpekar DNB i en analys. Banken har köpråd och en riktkurs på 600 kronor på Millicom.

På torsdagen stiger Millicom för fjärde dagen i följd, en uppgång på 1,1 procent. Hittills under veckan är aktien upp 5,5 procent.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer