ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Miljardförlust för statliga pensionsjättarna

  • Foto: Janerik Henriksson/TT

De så kallade AP-fonderna, som förvaltar tillgångar i inkomstpensionssystemet, hade negativ avkastning i fjol, visar regeringens utvärdering av förvaltningen.

Det samlade resultatet för Första, Andra, Tredje och Fjärde samt Sjätte AP-fonden blev minus två miljarder kronor, vilket motsvarar en negativ avkastning på minus 0,2 procent, skriver Regeringskansliet i ett pressmeddelande.

Enligt utvärderingen, som har överlämnats till riksdagen, var dock de så kallade buffertfondernas avkastning bättre än snittet som presterades av ett urval av utländska pensionsfonder med liknande uppdrag och storlek, som enligt utvärderingen landade på minus 1,1 procent i avkastning.

Vid utgången av 2018 uppgick de så kallade buffertfondernas kapital till 1.383 miljarder kronor, en minskning med 29 miljarder på ett år. Nettoutflödet från fonderna till inkomstpensionssystemet, efter administrativa kostnader, låg på 28 miljarder.

Sjunde AP-fonden, förvalsalternativet i premiepensionssystemet, hade samtidigt en avkastning på minus 2,75 procent. Det kan jämföras med avkastningen på minus 2,93 procent i snitt för privata fonder i systemet.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies