ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Miljardbot hotar biljätten

  • Dieter Zetsche, vd för Daimler. Foto: Thibault Camus
  • Foto: Roald, Berit

Efter den tyska biljätten Volkswagen, som har tvingats böta 19 miljarder kronor för dieselfusket, synar tysk åklagare nu konkurrenten Daimler.

Personer i ledningen misstänks ”ha brustit i sin uppsynsplikt”.

Fusket med avgasmätning som avslöjades i Volkswagenbilar september 2015 fortsätter att skaka bilvärlden.

På onsdagen bekräftade den tyska fordonsjätten Daimler, som bland annat tillverkar Mercedes-Benz, att tysk statsåklagare har startat en undersökning för att utdöma böter. Bolaget säger sig även samarbeta med myndigheterna.

Statsåklagaren misstänker att personer i Daimlerledningen har ”brustit i sin uppsynsplikt och därmed begått ett ordningsstraff”, uppger  bilsajten Automobilwoche.

Den tyska bilmyndigheten KBA anser att Daimler har använt illegal utrustning för att få ned mätvärdena för utsläpp från dieselbilar. Därför har KBA krävt att bolaget återkallar omkring 700.000 bilar i Europa, varav 280.000 bara i Tyskland, får att sätta in en ny mjukvara för motorstyrning.

Enligt Automobilwoche vill åklagaren använda samma straffmetod som användes mot Volkswagen. Det innebär en egentlig bot på maximalt 5 miljoner euro, ungefär 55 miljoner kronor – samt en betydligt högre del för den ”affärsmässiga fördel” som bolaget anses ha gjort på fusket.

För Volkswagen har det blivit riktigt dyrt. Bolaget har tvingats betala böter på 1 miljard euro, motsvarande 10,5 miljarder kronor, i Tyskland för kärnmärket, och ytterligare 800 miljoner euro, knappt 8,5 miljarder kronor, för fusket i dotterbolaget Audi.

Fusket har också sänkt de tyska bilaktierna, minskat förtroendet för och försäljningen av dieselbilar och gett bränsle för förbud mot äldre dieselbilar i många större städer, inte minst i Tyskland.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies