1515
Annons

Midway säljer dotterbolag – resulterar i negativ resultateffekt

Konglomeratet Midway säljer Stans & Press Industriservice i Olofström AB till Teqnion. Köpeskillingen ger en negativ resultateffekt samt en positiv kassaflödeseffekt tid tillträdet. 

Bred räntenedgång i Europa och USA

Räntorna i såväl Europa som USA sjunker på tisdagen, börserna är upp och euron har stärkts mot dollarn i ett generellt mer riskvänligt sentiment.

Ett kvartalsskifte har gett skäl till översyn av positionerna och även om konjunktursignalerna fortsatt är dystra så kanske centralbankerna till sist skulle kunna vara på väg att dämpa höjningstakten. 

Det var i alla fall den positiva tolkningen av att Australiens centralbank, RBA, på tisdagen höjde med endast 25 punkter till 2,60 procent, väntat var 50 punkter. 

”Även om den rationella vägen för RBA inte ser räntesänkningar framför sig, så erbjuder det möjligheten av att ta ett steg tillbaka från den extrema hökaktigheten de senaste veckorna… vilket bör ge stöd för aktiemarknaderna om andra centralbanker skulle följa efter”, skrev Stephen Inne på SPI Asset Management till Bloomberg News.

Höjningen med 25 punkter var den första ”enkelhöjningen” efter fyra gånger 50 punkter tidigare. 

RBA skrev att räntan har höjts betydligt under en kort tid och de därför bestämde sig för 25 punkter för att bedöma utsikterna för inflation och tillväxt. Höjningen kommer att hjälpa till att uppnå en mer uthållig balans mellan efterfrågan och utbud i Australiens ekonomi, vilket är nödvändigt för att föra ner inflationen. 

Arbetet för att få ned inflationen mot målet men ändå hålla ekonomin på rätt köl är svårt och kantat av osäkerhet. Direktionen ser ett behov att höja räntan mer framöver, men storleken och timingen beror på inkommande data. 

”Det skickar en ganska viktig signal om takten i framtida höjningar, att man växlar ned ett steg nu samtidigt som stora delar av övriga världen fortsatt gör mycket större höjningar”, sade Su-Lin Ong på RBC Capital Markets till Reuters.

Australiendollarn sjönk initialt till 0:6450 mot dollarn men återhämtade sig till åter över 0:65-nivån. 

Tyska räntor handlas 8-12 punkter ned och totalt har den tioåriga statsobligationen sjunkit 50 punkter på en knapp vecka. 

Producentpriserna i euroområdets industri steg 5,0 procent i augusti jämfört med föregående månad och 43,3 procent i årstakt, något över förväntningarna. Exklusive energi var årstakten 14,5 procent, ned från 15,1 procent i juli. 

Den preliminära inflationstakten i euroområdet visade en uppgång till 10,0 procent i september, med kärninflationen upp till 4,8 procent. ECB har sitt nästa möte den 27 oktober, och flera ledamöter ha flaggat för att en ny 75-punktershöjning kan vara aktuell.

Svenska räntor har sjunkit 10-12 punkter i linje med övriga Europa, medan kronan stärkts 15 öre mot dollarn. Marknadens prissättning om Riksbanken har dämpats något, men ser fortfarande 90 punkters höjning i november. 

Den tioåriga amerikanska statsobligationen har sjunkit ytterligare 7 punkter till 3,58 procent. 

Fedchefen i New York, John Williams, sade på måndagskvällen att han ser vissa tecken på att inflationen lättar, men trots det har underliggande pristryck för mycket momentum vilket sannolikt kommer att fortsatt kräva en period av högre räntor.

CME Fedwatch tool visar en liten övervikt för 75 punkters höjning i november, men sannolikheten för endast 50 punkter har ökat den senaste veckan.

Pundet har fortsatt att stärkas till 1:1380 mot dollarn, och är därmed en bit över nivån före finansminister Kwasi Kwartengs omdiskuterade minibudget, som skapade stor turbulens. Brittiska räntor sjunker, med tvååringen 15 punkter ned.

Den brittiska regeringens plan för att minska skulden kommer att tidigareläggas, och publiceras ”inom kort”, tillsammans med budgetkontorets OBR:s bedömning. Fokus nu ligger mycket på i vilken mån sociala ersättningar och pensioner kommer att inflationskompenseras, där det råder öppen strid inom det konservativa partiet. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera