ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Medicinteknikbolaget rasar tvåsiffrigt efter oväntat vd-byte

Ledarbytet i det danska medicinteknikbolaget Ambu beskrivs av omgivningen som mycket oväntat och nyheten har fått aktien att falla brant på Köpenhamnsbörsen under fredagsmorgonen.

Beslutet att redan på onsdag i kommande vecka byta ut den nuvarande vd:n Lars Marcher kommenteras av Ambus styrelseordförande Jens Bager med att det "sker vd-byten i alla företag". Jens Bager passar också på att berömma den avgående vd:n.

"Marcher har tagit med bolaget på en fantastisk tillväxtresa. /…/ Det kan vi bara erkänna och säga ett stort tack för", säger styrelseordföranden till Ritzau Finans.

Enligt Jens Bager anser dock styrelsen att den i Juan-José Gonzalez har funnit rätt vd för att påbörja en ny tillväxtresa.

"Vi står här och nu med en mycket spännande ny profil", säger han och tillägger att Lars Marcher formellt lämnar bolaget på egen begäran.

"Jag har talat med Lars på morgonen. Det är en avgång. Det sker som en konsekvens av att en ny vd har anställts", säger Jens Bager.

Ambus vd-skifte kommer högst oväntat, tycker Sydbanks senioranalytiker Søren Løntoft Hansen.

"Det är en enorm överraskning. Den succé som Ambu har gjort de senaste åren, både resultatmässigt och i förhållande till aktiekursen, har enligt mitt synsätt personifierats av Lars Marcher", säger han till Ritzau Finans och tillägger att marknaden inte känner till den nye vd:n Juan-José Gonzalez utöver vad som står i bolagets pressmeddelande. 

Sydbankanalytikern får medhåll av Daniel Fabricius, mäklare vid ABG Sundal Collier, vad gäller orsaken till Ambus kursfall på morgonen.

"Jag vill skylla på att många har haft stor tilltro till Lars Marcher och hans vision för Ambu. Så det är en reaktion mot bakgrund av att det handlar om en stor överraskning", säger mäklaren till Ritzau Finans.

Ambu hade strax efter klockan 10.30 fallit med över 14 procent på börsen i Köpenhamn.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies