ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Medicinteknikbolag tar in 375 miljoner – siktar mot finbörsen

  • Foto: Richard Drew

Det First North-listade medicinteknikbolaget Sedana Medical, som utvecklar inhalationssedering, har genomfört en riktad nyemission. Det framgår av ett pressmeddelande. 

Teckningskursen på 129,5 kronor motsvarar en rabatt om 4,8 procent. 

Nyemissionen var enligt bolaget övertecknad flera gånger och innebär att Sedana Medical tillförs 375 miljoner kronor före transaktionskostnader.

Bland de som deltog i nyemissionen märks bland annat franska AXA Invest Managers, Handelsbanken Fonder, Swedbank Robur och Tredje AP-fonden.    

Investerarna valdes ut genom en så kallad accelererat bookbuilding-förfarande som genomförts av bolagets finansiella rådgivare Pareto Securities.

Bolagets småsparare fick alltså inte ta del av nyemissionen. De fick istället se sina aktier spädas ut med cirka 12,7 procent. Bolaget anför att skälet till avvikelsen från aktieägarnas företrädesrätt är att ”diversifiera ägarbasen i Bolaget bland institutionella investerare och utnyttja möjligheten att på fördelaktiga villkor anskaffa kapital på ett tids- och kostnadseffektivt sätt.”

Bolaget ska enligt pressmeddelandet främst använda pengarna till aktiviteter för att uppnå marknadsgodkännande av Anaconda och Isoconda i USA. 

”Vi har tidigare kommunicerat att vi har full finansiering för de regulatoriska och kommersiella aktiviteterna för vår europeiska expansion som utvecklas enligt plan. Mottagandet hos befintliga och potentiella kunder har varit mycket positivt, även utanför Europa. Vi ser det som väldigt positivt för oss som bolag och våra aktieägare att vi redan nu kan ta oss an registreringsarbetet i USA på riktigt, trots en mindre utspädning.”, säger Thomas Eklund, styrelseordförande i Sedana Medical i pressmeddelandet.

I samband med nyemissionen meddelade bolaget även att man ska utvärdera förutsättningarna för att notera aktien på Nasdaq Stockholms huvudlista inom 18 månader.

Sedana Medical har haft en utmärkt börsresa sedan noteringen i juni 2017. Aktien stängde under onsdagen på 136 kronor, vilket jämfört med teckningskursen innebär en uppgång om 600 procent. Under 2019 är aktien upp 75 procent.

Styrelseledamoten Michael Ryan köpte i samband med nyemissionen 75.000 aktier från styrelseledamoten Sten Gibeck. Michael Ryan har åtagit sig att inte sälja några av sina redan befintliga aktier, före transaktionen, i Sedana Medical under en period om 90 kalenderdagar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer