1515
Annons

Meda upptaxeras med en halv miljard kronor

Foto:Oskar Omne

Skatteverket upptaxerar Mylan-ägda läkemedelskoncernen Meda med nästan en halv miljard kronor. Bolaget ska nu betala 105 miljoner i skatt och ytterligare 42 miljoner i skattetillägg.

Innehåll från Södertälje Science ParkAnnons

Viktigt med delad vision för hållbara leverantörskedjor: ”Hållbarhet nödvändigt ur ett affärsperspektiv”

Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.
Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.

Stora företag har börjat ställa allt högre krav på att hela leverantörskedjan är hållbar. Att jobba med hållbarhet är alltså nödvändigt ur ett affärsperspektiv.

– För oss är det helt avgörande att våra leverantörer delar vår vision om hållbara transportlösningar, förklarar Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.

Södertälje Science Park erbjuder flera affärsutvecklingsprogram för industriföretag

Inom en snar framtid kommer Scanias lastbilar och bussar inte längre ha avgasrör. Det betyder att mycket av de koldioxidutsläpp som bolaget traditionellt har haft försvinner – men också att nya typer av koldioxidutsläpp uppstår.

– De utsläppen kommer framför allt att komma från leverantörskedjan, vilket innebär att vi behöver fortsätta att ta steg mot ökad hållbarhet tillsammans med våra leverantörer. Tidigare har vi främst fokuserat på de leverantörer vi har direktkontakt med, men nu jobbar vi även med deras underleverantörer. På så vis kan vi hitta de ställen i vårt långa leverantörsled där det stora klimatavtrycket finns, berättar Andreas Follér.

”Vi kommer att arbeta hela vägen ner i gruvorna”

Framöver kommer Scania att fokusera på fyra ”hotspots” för utsläpp i sitt miljöarbete – batterier, stål, gjutjärn och aluminium – som de vill ska vara 100 procent gröna år 2030.

– Det här kommer vi att arbeta med hela vägen ner till gruvorna, till själva råvaran. Vi har en aktiv dialog med leverantörerna och tränar, stöttar och utbildar dem. Vi ser det som att vi gör det här tillsammans, säger Andreas Follér.

– Det är säkert så att vissa leverantörer kommer att falla bort de närmsta tio åren eftersom de inte delar våra hållbarhetsambitioner. Samtidigt arbetar de flesta av våra nyckelleverantörer åt samma håll som oss. Det handlar egentligen inte om att vi ställer de kraven, utan att hela världen gör det, tillägger han.

Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park.
Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park.

Hållbarhetsprogram för företag

Scania är, tillsammans med AstraZeneca, KTH och Södertälje kommun, huvudpartner till och grundare av Södertälje Science Park, som är en mötesplats för hållbar produktion. Bland annat driver Södertälje Science Park ett hållbarhetsprogram för små och medelstora företag.

– Många av de företag som deltar i programmet är underleverantörer till större företag. De vet att det är nödvändigt att jobba med omställningen mot en hållbar värld, men vet inte alltid i vilken ände de ska börja. Därför hjälper vi dem att göra en översyn av sitt företag och hur de kan jobba med hållbarhet kopplade till de globala målen, säger Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park, och tillägger:

– Det är genom att ställa om till en mer hållbar produktion som de kan fortsätta vara relevanta på marknaden.

Läs mer om hållbarhetsprogrammet för små och medelstora företag 

Mer från Södertälje Science Park

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Södertälje Science Park och ej en artikel av Dagens industri

Amazon inför anställningsstopp – 20.000 jobbannonser pausas

Den amerikanska e-handelsjätten Amazon har infört anställningsstopp året ut i sin detaljhandelsverksamhet, skriver New York Times.

Amazon skickade på tisdagen ut ett internt meddelade om att bolagets detaljhandelsverksamhet inte kommer att anställa några fler det här året. Stoppet omfattar samtliga roller, inklusive teknik- och it-personal, i divisionen som omfattar detaljhandeln. Totalt hade den verksamheten ute runt 20.000 jobbannonser på måndagskvällen, enligt New York Times.

Rekryterare ska ha fått uppmaningar om att berätta för kandidater att Amazon inte har infört ett anställningsstopp, utan att jobben kommer att finnas tillgängliga i början av nästa år.

Anställningsstoppet, som inte omfattar Amazons molnverksamhet, kommer samtidigt som flera teknikbolag tvingats dra ned på personalstyrkan. Google, Apple och Facebooks moderbolag Meta har tidigare gått ut med att de drar ned på nyanställningar i ett försök att kapa kostnader.

Vid utgången av det andra kvartalet sysselsatte Amazon totalt 1,52 miljoner personer, vilket var 100.000 färre än i slutet av mars, skriver New York Times.

Även i Sverige har flera av de stora teknikbolagen sagt upp personal under året, bland annat har betaljätten Klarna minskat personalstyrkan med runt 10 procent.

Amazon går i linje med övriga teknikjättar starkt på Wall Street på tisdagskvällen. Vid klockan 21 är aktien upp med 4,8 procent.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera