ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Brexit

May öppnar för folkomröstning om brexit – Labour avvisar

  • Theresa May säger att hennes mål förblir att leverera det brittiska utträdet ur EU och säger att landet fortfarande kommer att kunna enas.

Det brittiska parlamentet kommer att få rösta om huruvida landet ska hålla en andra folkomröstning om utträdet ur EU. Det uppger premiärminister Theresa May i ett tal på tisdagen.

Theresa May säger att hennes mål förblir att leverera det brittiska utträdet ur EU och säger att landet fortfarande kommer att kunna enas.

”Medan det visat sig vara svårare än jag trodde fortsätter jag att tro att det bästa sättet att göra en succé av brexit är att få till ett bra avtal med EU”, säger premiärministern.

Theresa May säger att hon nu gjort vad hon kan för att se till att Storbritannien lämnar unionen, inklusive att hålla samtal med oppositionspartiet Labour, men att hon misslyckats. Under talet radar premiärministern upp flera punkter i det hon beskriver som ”ett nytt brexitavtal” och som den sista chansen att leverera utträdet.

”Det här handlar inte bara om mig. Om det bara handlade om mig och hur jag skulle rösta hade vi redan lämnat EU”, säger premiärministern i en uppmaning till sina kollegor i parlamentets underhus.

Bland de löften premiärministern nu utfärdar ingår att ge parlamentet möjligheten att rösta om en andra folkomröstning, något som delar av Labour och andra oppositionspartier som Liberaldemokraterna förespråkat.

Det kommer dock ingå i utträdesavtalet vilket betyder att de ledamöter som vill rösta för en folkomröstning också måste stödja Theresa Mays avtal.

Parlamentet ska också få rösta om huruvida Storbritannien ska stanna i en tillfällig tullunion med EU. I en utfrågning efter talet understryker Theresa May dock att det inte är aktuellt att rösta om en permanent tullunion i nuläget som Labour förespråkat utan att det blir en fråga för nästa regering.

I övrigt nämner premiärministern bland annat bindande krav på att regeringen ska ta fram alternativa arrangemang för den nödlösning som ingår i utträdesavtalet med EU till 2020. Nödlösningsmekanismen har varit en av de tuffaste frågorna att lösa och har framför allt irriterat brexitförespråkare i Theresa Mays eget konservativa parti och stödpartiet DUP.

Flera av förslagen som nämns under atlet har regeringen redan öppnat för sedan tidigare, bland annat att det ska utfärdas garantier om att det inte får bli några regulatoriska skillnader mellan Nordirland och resten av Storbritannien.

Vidare uppger Theresa May att parlamentet kommer att få rösta om mandatet till förhandlingarna om den framtida handelsrelationen mellan EU och Storbritannien.

I en eftergift till Labour säger premiärministern också att regeringen kommer att föreslå lagstiftning som ska garantera att skyddet för arbetares rättigheter aldrig blir sämre i Storbritannien än i EU.

Det slutgiltiga förslaget som parlamentet faktiska ska rösta om har ännu inte publicerats. Theresa May uppger att det kommer att ske de närmaste dagarna och uppmanar parlamentsledamöterna att avvakta med att bestämma sig om hur de ska rösta innan det sker.

Vidare uppger Theresa May att regeringen kommer att söka en så ”friktionsfri handel” med EU som möjligt men fortfarande lämna den inre marknaden.

Tidigare under dagen har brittiska medier rapporterat om storbråk i samband med kabinettsmötet på tisdagen. Bland annat ska brexitförespråkare som gruppledaren Andrea Leadsom ha oroats över att premiärministern varit villig att göra för stora eftergifter till oppositionspartiet Labour för att säkra en seger i den omröstning om utträdesavtalet som ska hållas i början av juni.

Det finns ännu inga tecken på att Theresa May lyckats locka till sig ytterligare stöd. Ärkebrexitören Jacob Rees-Mogg har signalerat att han inte kommer att rösta för utträdesavtalet vilket är ett dåligt tecken för premiärministern om hon hoppas på att vinna stöd hos de rebellerande Tory-ledamöterna. 

Labourledaren Jeremy Corbyn kommer inte att ge stöd åt Theresa Mays förslag tidigare på tisdagen om en ny folkomröstning om brexitavtalet.

Det skriver Bloomberg News.

”Premiärministerns förslag i kväll verkar i stora drag vara en upprepning av regeringens ställning i förra veckans misslyckade samtal”, sade Jeremy Corbyn på tisdagskvällen.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies