ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Marknaden dissar IPCO:s förvärv – analytiker ser köpläge

Marknaden dissar Lundinbolaget IPCO:s planerade förvärv av Black Pearl Resources. IPCO-aktien är ned runt 20 procent sedan affären tillkännagavs i onsdags.

Köpläge, anser Pareto Securities.

Lundinbolaget IPCO annonserade på onsdagen att det vill köpa Black Pearl Resources, ett annat Lundinbolag som utvinner tungolja i Kanada. 

Inga kontanter ingår i affären som är ett rent aktiebud. För varje aktie i Black Pearl erbjuds 0,22 aktier i IPCO. Det innebär en budpremie på drygt 40 procent jämfört med stängningskurserna på tisdagen.

Investerarna har inte imponerats av affären och att IPCO ökar sin exponering mot den kanadensiska tungoljemarknaden, och aktien har handlats ner rejält sedan i onsdags. Analytikerna har däremot generellt en mer positiv syn på IPCO. Ett analyshus som har köprek är Pareto Securities.

"I grunden är detta en bra affär för IPCO, men det är tydligt att marknaden har en lite mer skeptisk inställning till den här typen av tillgångar", säger Johan Spetz, oljeanalytiker på Pareto, som följer IPCO och Black Pearl.

Den främsta anledningen menar han är att priset på oljan ifråga, Western Canadian Select, är kraftigt nedpressat. Dels beroende på strukturella orsaker, men också på grund av tillfälligt sjunkande efterfrågan.

"Det finns ett par raffinaderier på den amerikanska sidan av gränsen som stängt ner för underhåll, och då minskar efterfrågan markant under ett antal veckor."

I tillägg så är utvinningen av kanadensisk tungolja energiintensiv på grund av att man måste bränna mycket naturgas i processen. Det kan ha gjort att en del institutionella placerare i Skandinavien nu sett sig tvungna att vikta om sina oljeinnehav av hållbarhetsskäl.

"Om man har investeringsmöjligheter i andra oljebolag är det möjligt att det är lättare att motivera internt", säger Johan Spetz.

I en uppdatering efter att affären tillkännagavs upprepar Pareto köprekommendation för IPCO och höjer riktpriset till 75 kronor (70).

"Vi ser ett väldigt intressant köpläge, även om man ska ha respekt för att det på kort sikt kan vara lite volatilt i kursen."

Han tillägger också att som kortsiktig nedsida får man beakta att IPCO:s kassaflöde per aktie 2019-2020 kommer att spädas ut något av uppköpet eftersom nya aktier trycks. Men efter 2020 kan man räkna med att Black Pearls i dag omogna tillgångar kommer att generera stabila produktions- och kassaflödesnivåer för en lång tid framåt.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies