ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Oväntad nedgång för industrin i USA

Markits kombinerade inköpschefsindex för USA steg från 51,5 i juni till 51,6 i juli. Tjänstesektorn kom in högre än väntat medan industrisektorns inköpschefsindex föll oväntat.

Inköpschefsindex för tjänstesektorn steg från 51,5 i juni till 52,2 i maj. Utfallet var en halv enhet över konsensusprognosen på 51,7 enligt Reuters analytikerenkät. Markit noterar dock att uppgången var begränsad och klart lägre än utvecklingen under årets första kvartal.

Den amerikanska industrin bjöd dock på en oväntad nedgång. Inköpschefsindexet backade från 50,6 i juni till 50 i juli och landade därmed 1 enhet under analytikernas förväntningar enligt Reuters sammanställning. Juliutfallet är det lägsta på nio år och tio månader, alltså sedan september 2009.

Det svaga utfallet drevs bland annat av lägre produktionsvolymer och en nedgång i sysselsättning enligt Markit. Tillfrågade inköpschefer vittnade om en nedgång i fordonssektorn och en ökad osäkerhet kring den globala konjunkturen som orosmoln.

Delindexet för industriproduktionen halkade under 50-strecket till 48,9, ned från 51,2 i juni. Ett utfall under 50 indikerar ett svagare läge än normalt.

Markit-ekonomen Chris Williamson beskriver utfallet som en besvikelse till start på det tredje kvartalet och uppger att inköpschefsindexen för tjänste- och tillverkningssektorerna indikerar en tillväxt på 1,6 procent, en marginell uppgång från 1,5 procent i det andra kvartalet.

Han noterar också att delindex för sysselsättningen indikerar att 130.000 jobb tillkom under juli, ned från 200.000 per månad i snitt under det andra kvartalet. I tillverkningssektorn minskar sysselsättningen i den snabbaste takten som uppmätts sedan 2009 medan delindex för sysselsättningen i tjänstesektorn ligger på den lägsta nivån sedan april 2017.

”Geopolitisk oro, handelskrig och ökande förväntningar på lägre tillväxt på hemmamarknaden och internationellt har alla drivit ned företagens optimism”, skriver Chris Williamson in en kommentar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer