ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Malmström ser goda chanser till handelsavtal med Mercosur

EU:s handelskommissionär hoppas att kunna sluta ett frihandelsavtal med Argentina, Brasilien, Paraguay och Uruguay inom några månader.

Intensiva förhandlingar kommer att hållas i juni och juli. Om förhandlingarna på tjänstemannanivå gör tillräckliga framsteg är hon beredd att med kort varsel inleda slutförhandlingar med ländernas handelsministrar.

"Brasilien är en ganska sluten, tuff och reglerad marknad. Om den öppnas för tjänster, varor och offentlig upphandling är det en fantastisk möjlighet som inget annat land i världen har", sade hon till journalister på måndagen.

Ett frihandelsavtal med de fyra länderna i Mercosur-gruppen skulle bli världens största avtal. Det skulle bli fyra gånger större än EU:s två avtal med Kanada och Japan tillsammans i ekonomiskt värde, sade hon.

"Chansen är god att nå ett avtal innan jag lämnar mitt uppdrag", sade hon.

Mandatet för de nuvarande kommissionärerna går ut den sista oktober.

Bilsektorn var tidigare ett problemområde i Mercosur-förhandlingarna. Men där har förhandlarna nått långt under våren, sade Cecilia Malmström.

Förr motsatte sig Brasilien ökad import av europeiska bilar och bildelar. Höga krav på inhemskt, brasilianskt innehåll i de importerade bilarna tog då i praktiken ut fördelarna med en ökad öppenhet för import.

De frågor som nu återstår att lösa gäller främst jordbruk, sade Cecilia Malmström. EU vill skydda regionala varumärken (geografiska indikatorer, GI), som parmesanost och champagne, och kunna sälja mer mejerivaror (främst ost).

Mercosur vill å sin sida kunna sälja mer nötkött till EU.

Cecilia Malmström sade att marknadsöppningarna inom jordbruk troligen kommer att avgöras i slutförhandlingen.

Hon trodde dock inte att hotet från Brasiliens nye president Jair Bolsonaros att dra sig ur Parisavtalet kommer att verkställas. Detta hot har han inte upprepat efter valkampanjen, noterade hon.

"Vi sluter inget avtal om de gör så. Tvärtom har flera av hans ministrar bekräftat offentligt att han inte avser dra sig ur Parisavtalet", sade hon.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer