ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Malmström: EU ska svara på USA-tullar med samma mynt

  • Foto: Jesper Frisk

EU kommer att svara på USA:s strafftullar i Airbus-fallet, som infördes på fredagen, med sina egna strafftullar i det motsvarande Boeing-fallet. Det sade EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström i ett uttalande på fredagen.

”Vi beklagar USA:s val. Detta ger oss inget annat val än att i sinom tid genomföra våra egna tullar i Boeing-fallet”, sa hon.

Världshandelsorganisationen WTO har funnit att EU betalat olagligt statsstöd till Airbus och tillåter USA att införa tullar som kompensation på 7,5 miljarder dollar. Nästa år väntas WTO ge EU rätt att införa tullar mot USA för olagliga statsstöd till Boeing.

”Att införa tullar tjänar ingens intresse. Det kommer att åsamka mycket betydande skada på den högt integrerade leverantörskedjan i flygbranschen i både USA och EU”, sa Cecilia Malmström.

”Det kommer att resultera i skadliga bieffekter i många andra branscher som redan lider av de nuvarande handelsspänningarna”, fortsatte hon.

Så sent som i juli lade Cecilia Malmström fram ett förslag för USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer om att skapa regler för statsstöd till flygtillverkare. Erbjudandet kvarstår.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer