ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Magdalena Anderssons kan avgöra husbilsbranschens framtid

  • Foto: Terje Pedersen/TT, Josefine Stenersen

Husvagnsbranschens Riksförbund (HRF) varnar för att Transportstyrelsens kovändning i skattefrågan för nya husbilar kan knäcka branschen. Nu kan det bli upp till finansminister Magdalena Andersson att avgöra framtiden för husbilarna.

Från och med den 1 september införs krav på att vissa husbilar ska vara testade med en ny metod för koldioxidutsläpp och bränsleförbrukning, ett så kallat WLTP-värde. Enligt HRF:s beräkningar kommer cirka 95 procent av nyförsäljningen av husbilar att påverkas och beskattas efter de nya värdena.

HRF varnar för att skatten kan knäcka branschen, som redan börjat aviserat neddragningar. Under torsdagen har Kabe varslat 25 anställda om uppsägning. Även hos återförsäljare och leverantörer till husbilsbranschen diskuteras neddragningar för anpassningen av verksamheten som den nya verkligheten kommer att innebär, skriver branschorganisationen.

”Transportstyrelsen har således gjort en kovändning i frågan, och konstaterar samtidigt att det inte är Transportstyrelsen, utan Finansdepartementet, som 'äger' frågan och avgörandet ligger således på finansminister Magdalena Anderssons bord”, skriver HRF. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer