1515
Annons

Valet 2022

M vill att staten betalar delar av elräkningen – S ska undersöka förslaget

M:s ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson tillsammans med partiledaren Ulf Kristersson.
M:s ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson tillsammans med partiledaren Ulf Kristersson.Foto:TT, Jesper Frisk

Moderaterna föreslår att staten går in betalar delar av hushållens elräkningar i vinter när elpriserna väntas skena. Det ska ske genom ett högkostnadsskydd, liknade det som i dag finns i Norge.

Innehåll från Södertälje Science ParkAnnons

Så hjälper Sveriges science parks företag att vara relevanta på sikt

Science parks för samman offentlig sektor, akademi och industri och fungerar som en plattform för större innovations- och utvecklingsprojekt. Syftet med många av de gränsöverskridande samarbeten som uppstår är att bidra till den hållbara omställningen.

– Vi ser till att den forskning som finns om hållbarhet når en bredare målgrupp, säger Robert Kingfors, vd på Södertälje Science Park.

Läs mer om branschorganisationen för science parks och inkubatorer, SISP 

När Sveriges första science parks bildades för cirka 40 år sedan var fokus att skapa en plats i närheten av universitet och lärosäten där akademi och näringsliv kunde mötas för att laborera och driva olika projekt tillsammans. Idag jobbar landets science parks även mycket med affärsutveckling.

– Det handlar om att gynna svenska bolags tillväxt i samhället, och då framförallt bolag som kan bidra till en hållbar omställning, förklarar Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.

Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.
Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.

Hållbar produktion

Södertälje Science Park, vars huvudpartners och grundare är AstraZeneca, KTH, Scania och Södertälje kommun, är en mötesplats för hållbar produktion. Bland annat driver parken olika affärsutvecklingsprogram med hållbarhetsfokus.

– Ett exempel är projektet Liften där vi samlar företag som vill ha hjälp med att identifiera sina utvecklingsbehov och lära sig hur de blir mer hållbara. Det kan handla om allt från att skapa mer hållbara produkter och tjänster till att bli mer ekonomiskt hållbara, säger Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd, och tillägger:

– Att inte arbeta med hållbarhetsfrågan som företag kan innebära att man plötsligt inte har något existensberättigande på marknaden. Programmet blir därför ett sätt att hjälpa företag att fortsätta vara relevanta på sikt.

Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd.
Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd.

Nationella och internationella samarbeten

I dag finns det en ambition från Sveriges politiska beslutsfattare, storbolag och akademi att få igång ett förändringsarbete med hållbarhet i fokus på bred front. Johan Ödmark och Robert Kingfors menar att landets science parks roll blir att fungera som spindeln i nätet.

– Därför är viktigt att vi tittar på hur vi kan kombinera en lokal och regional tillväxt med att göra nytta nationellt och internationellt. Det är bara genom breda samarbeten som science parks kommer att vara relevant för finansiärer och intressenter också i framtiden. Då syftar jag även på samarbeten mellan våra medlemmar där vi redan i dag ser stora synergier, säger Johan Ödmark.

Läs mer om Södertälje Science Park, mötesplatsen för hållbar produktion  

Mer från Södertälje Science Park

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Södertälje Science Park och ej en artikel av Dagens industri

Valet 2022

MP tar ordförandeposterna i två utskott

Förre kulturministern Amanda Lindh (MP) blir ny ordförande i kulturutskottet. Miljöpartiet får även ordförandeposten i miljö- och jordbruksutskottet med Emma Norhrén (MP).

Foto:Jack Mikrut

Vänsterpartiet får ordförandeposten i civilutskottet med Malcolm Momodou Jallow (V), samt vice ordförande i socialförsäkringsutskottet med Ida Gabrielsson (V).

Centerpartiet får ordförandeposten i trafikutskottet med Ulrika Heie och vice ordförandeposten i näringsutskottet med Elisabeth Thand Ringqvist (C).

Att Miljöpartiet får två av de sju ordförandeposter som oppositionen förfogar över är överraskande. Miljöpartiet är mindre än både Vänsterpartiet och Centerpartiet.

Den tidigare vice talmannen Björn Söder (SD) väntas utses till ordinarie ledamot i utrikesnämnden, enligt Aftonbladet. Utrikesnämnden hanterar utrikesfrågor och relationer till andra stater i samråd med kungen.

Sven-Olof Sällström (SD) blir vice ordförande i försvarsutskottet, där Peter Hultqvist (S) väntas bli ordförande.

Per Söderlund (SD) blir vice ordförande i skatteutskottet, Thomas Morell (SD) blir vice ordförande i trafikutskottet och Mikael Ekilandersson (SD) vice ordförande i civilutskottet, enligt Aftonbladet.

Det innebär att SD bara nominerat män till presidieposterna i utskotten.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera