ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Lyft på Wall Street – Veoneer rekylerade upp

  • Foto: Richard Drew/Michael Nagle

Den urstarka jobbsiffran fick USA-börserna att flyga efter en något svängig handelsvecka. Vid stängning hade Dow Jones-index klättrat 1,2 procent.

Den amerikanska arbetsmarknaden gick urstarkt i november. Enligt Bloomberg News prognosenkät väntades antalet sysselsatta öka med 183.000 personer – men den siffran bräcktes när 266.000 nya jobb rapporterades in under månaden. Siffran gav eko över Europas börser och självklart USA:s.

S&P500 stängde 0,9 procent upp medan Nasdaqs kompositindex avslutade veckan på 1 procent. 

Bäst på S&P500 gick det för industrisektorn, som klättrade 2 procent. Teknik och finans klättrade båda 1 procent. Googles moderbolag Alphabet avancerade 0,9 procent och nådde därmed nytt all time high . 

Bäst på Dow Jones-index på bolagsnivå gick det för industrikonglomeratet 3M. Enligt nyhetsbyrån Reuters överväger bolaget att sälja av sin läkemedelssektion, som tillverkar inhalatorer och plåster, för en miljard dollar, motsvarande 9,5 miljarder kronor. Det rapporterar källor till nyhetsbyrån Reuters. Aktien stängde på 4,3 procent. Näst bäst på index gick det för Goldman Sachs, som stängde 3 procent upp. 

Autoliv-avknoppningen Veoneer vände upp drygt 4 procent efter gårdagens tapp på 5,5 procent då Morgan Stanley sänkte riktkursen. Aktien är även listad på Stockholmsbörsen, där den stängde på minus 1,5 procent. 

Teslas aktie stängde nästan 1,7 procent upp på 335,9 dollar. Biltillverkaren har precis ändrat produktionsstart på den kommande pickupmodellen ”Cybertruck”. Nyhetsbyrån Direkt skriver att Morgan Stanley har kvar sin riktkurs på 250 dollar och rekommendationen jämvikt, men säger nu att det optimistiska scenariot är 500 dollar per aktie jämfört med tidigare 440 dollar.

S&P 500:s vinnare var Ulta, som driver sminkbutiker. Bolaget presenterade en rapport efter torsdagens stängning som slog förväntningarna. Aktien stängde 11,3 procent upp. 

Larry Kudlow spädde på handelsentusiasmen under fredagen med att säga att USA och Kina är ”fortfarande nära” att nå ett ”fas ett”-avtal om handeln.

”Avtalet är fortfarande nära. Det är antagligen till och med en liten bit närmare än när jag gjorde det uttalandet i november”, sade han till CNBC på fredagen

Enligt Kudlow finns det ingen godtycklig deadline, men ”faktum kvarstår att 15 december är ett mycket viktigt datum”.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer