ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Lundintoppar övertygade om att de kommer att åtalas

  • Foto: Amanda Lindgren

Lundin Petroleums ordförande Ian Lundin och bolagets vd Alex Schneiter väntar sig att åklagaren väcker åtal mot dem för medhjälp till grovt folkrättsbrott i Sudan för runt 20 år sedan. Det framgår av ett brev från de misstänkta topparna till aktieägarna.

Anledningen till att de skriver brevet är enligt Ian Lundin och Alex Schneiter att de vill förekomma åklagarens åtalsbeslut, som de förutser komma skall. 

Tidigare i veckan har Ian Lundin och Alex Schneiter fått så kallad slutdelgivning, vilket innebär att de misstänkta fått ta del av utredningsmaterialet innan åklagaren tar slutlig ställning till åtal. De misstänkta kan nu också begära att polisen ska vidta fler utredningsåtgärder.

"Det framstår som allt klarare för oss och vårt försvar att åklagarmyndigheten är bespetsad på att gå vidare till åtal. Det är ingen överdrift att vi anser att detta riskerar att leda till ett mycket allvarligt justitiemord."

Brevet väntas publicerasLundin Petroleums hemsida senare i dag.

I brevet, som är undertecknat av de bägge Lundintopparna, argumenterar de att åklagaren byggt åtalet på felaktiga grunder, i huvudsak rapporter och vittnesmål från NGO:s som enligt Lundin och Schneiter innehåller "många felaktigheter, flera lager av hörsägen och information från propagandakällor". 

"Sådana organisationer har kampanjat i över tio år för att baktala bolaget och att sätta press på våra institutionella ägare", heter det i brevet.

Den 18 oktober gav regeringen åklagaren grönt ljus att gå vidare med åtalet, något som i princip är nödvändigt när brott av denna typ begångna i utlandet ska prövas i svensk rätt. Lundin Petroleum ansåg att det var "oacceptabelt".

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer