1515
Annons

Lucara Diamond stuvar om i styrelsen

Foto:Philip Mostert

Gruvbolaget Lucara Diamond föreslår två nya medlemmar till styrelsen, då två nuvarande medlemmar drar sig tillbaka.

Innehåll från VerizonAnnons

Ny studie: Strategisk osäkerhet efter pandemin

Arbetslivet blir sig antagligen aldrig mer helt likt efter pandemin. För att kunna stå stark även framöver krävs flexibla och robusta företag, enligt en färsk studie.

Ta del av hela rapporten ”Business, reimagined” här.    

Sett i backspegeln gick övergången från kontors- till hemarbete under pandemin förvånansvärt smidigt. En studie från telekomjätten Verizon visar att 70 procent av tillfrågade tjänstemän ansåg att de var mer effektiva när de arbetade hemifrån. Även en majoritet av cheferna kände sig bättre rustade att fatta snabba och strategiska beslut och införa ny teknik som en följd av nyordningen på arbetsmarknaden.

Trots att pandemisituationen för tillfället är mindre akut än tidigare, har i stället en känsla av strategisk osäkerhet börjat infinna sig. Två tredjedelar av företagsledarna, 66 procent, hävdar att pandemin har blottlagt svagheter i deras strategi, medan 60 procent säger att de har svårt att hitta ett tydligt förhållningssätt till nya marknadsmöjligheter.

– Osäkerheten är inte förvånande. De flesta företagsledare såg inte pandemin komma, vilket påverkar människors förtroende. Men svaret är inte att eliminera osäkerhet – om det ens vore möjligt. I stället måste företagsledare bygga robusta organisationer som kan anpassa sig för att hantera chocker och överraskningar, säger entreprenören, CEO:n och managementprofessorn Margaret Heffernan, i rapporten.

”Många företag är lyckligt ovetande”

Teknik är viktigt för att skapa motståndskraft i en organisation som inte bara kan ta smällar, utan som kan blomstra och komma tillbaka ännu starkare. Molnbaserade lösningar har varit avgörande för att göra det möjligt för företag att snabbt bli mer flexibla – oavsett om de vill ta tillvara en möjlighet eller möta ett hot.

Rita McGrath, professor vid Columbia Business School, menar att företagsledare måste ställa sig ett antal frågor kring hur tekniken stödjer kundupplevelsen: 

– Var förbättrar den här tekniken upplevelsen för kunderna - och var gör den inte det? Problemet är att många företag implementerar teknik via dåligt designade system, samt att även om teknik kan erbjuda effektivitet, så fokuserar företag ofta mest på kostnadsbesparingar.

Negativa upplevelser, exempelvis utdragna supportsamtal och osmidig samtalshantering, kan tära ordentligt på kundlojaliteten.

– Många företag är lyckligt ovetande om vilken frustration de orsakar sina kunder. Här tror jag att företag helt enkelt gör felbedömningar. De vet inte ens om när de har förlorat en kund, säger Rita McGrath.

Företag står inför utmaningar som innefattar nya konsumentbeteenden, kompetensbrist och förändrade förväntningar från de anställda. Därtill tillkommer ekologiska omställningar, nya politiska riktlinjer samt den ständigt ökande takten av teknisk innovation.

I stället för att sticka huvudet i sanden menar Rita McGrath att ledare måste övervinna trögheten och påskynda sina organisationers transformationstakt. På så sätt det kan de definiera framtiden istället för att vänta på att framtiden ska definiera dem.

Här kan du ladda ner hela rapporten för att läsa mer   

Vill du veta mer? Följ Verizon Business på LinkedIn och Twitter:

VBG LinkedIn

VBG Twitter 

 

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Oro för recession får räntorna att falla

Europeiska statspappersräntor steg i tidig handel på måndagen men vände senare markant ner efter signaler om att tillverkningsindustrin tycks leda Europas ekonomi mot recession. Euron handlades samtidigt något starkare mot dollarn jämfört med på fredagseftermiddagen.

Industri-PMI i euroområdet sjönk till 48,4 i september, från 49,6 i augusti, vilket var under preliminärt rapporterade 48,5.

Chris Williamson, chefekonom vid S&P Global Market Intelligence, skrev i en kommentar att en hemsk kombination av en industrisektor i recession och stigande inflationstryck ökar oron för utsikterna för euroområdets ekonomi.

”Bortsett från de inledande pandeminedstängningarna har tillverkningsindustrin i euroområdet inte sett en kollaps i efterfrågan av denna skala sedan höjden av finanskrisen i början av 2009”, skrev han.

I Storbritannien steg däremot industri-PMI till 48,4 i september, från 47,3 i augusti, vilket ändå var något under preliminärt rapporterade 48,5.

Tidigare på måndagen stärktes pundet kraftigt mot andra valutor på morgonen efter besked om att den brittiska regeringen skjuter upp den planerade sänkningen av den högsta inkomstskatten. Finansminister Kwasi Kwarteng lade ut ett meddelande på Twitter att borttagandet av den högsta skattesatsen, 45 procent, utgör en ”distraktion” från regeringens huvuduppdrag, att tackla utmaningarna mot ekonomin.

”Vi fattar, och vi har lyssnat… Detta kommer att tillåta oss att fokusera på att leverera de större delarna i vårt tillväxtpaket”, skrev finansministern.

ING Economics bedömer att åtgärden mest är symbolisk, och att det handlar mindre om hur mycket pengar det sparar och mer om den dåliga signal regeringen har levererat med ”ideologiska (ofinansierade) skattesänkningar”.

”Åtgärden verkar vara driven av ett bakslag från (premiärministerns) eget parti och kanske av hotet om en sänkning av kreditbetyget”, skrev ING Economics i ett kundbrev, där de också noterade att S&P på fredagen sänkte utsikterna för Storbritanniens kreditbetyg.

S&P uppgav på måndagseftermiddagen att strykningen av skattesänkningen för de med de högsta inkomsterna inte påtagligt påverkar de prognoser som var underlag för beslutet att sänka utsikterna för det brittiska betyget.

Pundet stärktes snabbt från strax under 1:1100 till drygt 1:1260 mot dollarn, men gav senare upp en del av förstärkningen.

Tidigare på måndagen visade Bank of Japans Tankanrapport att sentimentet i de stora industriföretagen försvagades under tredje kvartalet. Indexet sjönk till 9, från 10 under andra kvartalet, vilket var under väntade 11. Index för de stora tjänsteföretagen steg däremot samtidigt till 14, från 13 under andra kvartalet.

Japans industri-PMI sjönk vidare till 50,8 i september, från 51,5 i augusti, vilket var under preliminärt rapporterade 51,0.

I Sverige sjönk Silf/Swedbanks industri-PMI till 49,2 i september från 50,2 i augusti. Indexet sjönk därmed för fjärde månaden i rad och noterade den lägsta nivån sedan juni 2020.

”Det visar att industrikonjunkturen har försvagats ytterligare under hösten i spåren av en svagare omvärldskonjunktur, vilket har lett till en tydlig nedgång i orderingången och i företagens produktionsplaner”, sade Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank.

Index för orderingången sjönk till 43,4 i september, från 46,0 i augusti, vilket var lägsta noteringen sedan maj 2020. Index för produktionsplanerna sjönk till 57,6, från 60,5, vilket var den lägsta noteringen sedan juni 2020. Prisindexet vände däremot upp till 71,7 i september, från 61,6 i augusti.

Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea ser PMI-rapporten som en indikation på att industrin går mot en recession.

”Produktionen stiger fortsatt och företagen anställer, enligt rapporten. Men givet den svaga orderingången kommer produktion och sysselsättningen troligen också minska framöver”, skrev han i ett kundbrev.

Svenska statsobligationsräntor sjönk 5-8 punkter på måndagen, tioårsräntan ner 5 punkter, till 2,07 procent, samtidigt som motsvarande tyska ränta sjönk 14 punkter, till 1,95 procent.

Euron försvagades knappt 4,5 öre mot kronan, till 10:83, medan dollarn tappade 6,5 öre, till 11:06.

Amerikanska statspappersräntor steg kraftigt på fredagskvällen i USA inför kvartalsskiftet men mer än hela uppgången raderas ut i måndagens handel. Ekonomer spekulerade om att stramare finansiella förhållanden kan förmå Fed att slå av på räntehöjningarna tidigare.

”Eftersom inflationen är så hög kommer centralbankerna att vara försiktiga med att utropa seger redan nu. Men mot slutet av förra veckan kom det några signaler om att amerikanska räntor kan vara på väg att toppa. Ganska mycket är inprisat”, sade Colin Asher, seniorekonom vid Mizuhu Bank i London, till Bloomberg News.

Vid svensk stängning noterades tvåårsräntan till 4,09 procent medan tioårsräntan noterade 65 procent, 7 respektive 6 punkter lägre jämfört med vid samma tid på fredagen.

USA-data på måndagen inkluderade ISM:s industri-PMI för september, som sjönk till 50,9 från 52,8 i augusti (väntat 52,2). Delindex för nya order sjönk till 47,1, från 51,3, sysselsättningsindex sjönk till 48,7, från 53,0 – något som blir en liten pusselbit inför fredagens jobbrapport för september.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera