1515
Annons

Lucara Diamond har hittat ny stordiamant

Den 341 carat stora diamanten som hittats i Karowe-gruvan.
Den 341 carat stora diamanten som hittats i Karowe-gruvan.Foto:Pressbild

Gruvbolaget Lucara Diamond har funnit en ny stor diamant i gruvan Karowe i Botswana, uppger bolaget i ett pressmeddelande.

Innehåll från Södertälje Science ParkAnnons

Så hjälper Sveriges science parks företag att vara relevanta på sikt

Science parks för samman offentlig sektor, akademi och industri och fungerar som en plattform för större innovations- och utvecklingsprojekt. Syftet med många av de gränsöverskridande samarbeten som uppstår är att bidra till den hållbara omställningen.

– Vi ser till att den forskning som finns om hållbarhet når en bredare målgrupp, säger Robert Kingfors, vd på Södertälje Science Park.

Läs mer om branschorganisationen för science parks och inkubatorer, SISP 

När Sveriges första science parks bildades för cirka 40 år sedan var fokus att skapa en plats i närheten av universitet och lärosäten där akademi och näringsliv kunde mötas för att laborera och driva olika projekt tillsammans. Idag jobbar landets science parks även mycket med affärsutveckling.

– Det handlar om att gynna svenska bolags tillväxt i samhället, och då framförallt bolag som kan bidra till en hållbar omställning, förklarar Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.

Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.
Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.

Hållbar produktion

Södertälje Science Park, vars huvudpartners och grundare är AstraZeneca, KTH, Scania och Södertälje kommun, är en mötesplats för hållbar produktion. Bland annat driver parken olika affärsutvecklingsprogram med hållbarhetsfokus.

– Ett exempel är projektet Liften där vi samlar företag som vill ha hjälp med att identifiera sina utvecklingsbehov och lära sig hur de blir mer hållbara. Det kan handla om allt från att skapa mer hållbara produkter och tjänster till att bli mer ekonomiskt hållbara, säger Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd, och tillägger:

– Att inte arbeta med hållbarhetsfrågan som företag kan innebära att man plötsligt inte har något existensberättigande på marknaden. Programmet blir därför ett sätt att hjälpa företag att fortsätta vara relevanta på sikt.

Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd.
Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd.

Nationella och internationella samarbeten

I dag finns det en ambition från Sveriges politiska beslutsfattare, storbolag och akademi att få igång ett förändringsarbete med hållbarhet i fokus på bred front. Johan Ödmark och Robert Kingfors menar att landets science parks roll blir att fungera som spindeln i nätet.

– Därför är viktigt att vi tittar på hur vi kan kombinera en lokal och regional tillväxt med att göra nytta nationellt och internationellt. Det är bara genom breda samarbeten som science parks kommer att vara relevant för finansiärer och intressenter också i framtiden. Då syftar jag även på samarbeten mellan våra medlemmar där vi redan i dag ser stora synergier, säger Johan Ödmark.

Läs mer om Södertälje Science Park, mötesplatsen för hållbar produktion 

Mer från Södertälje Science Park

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Södertälje Science Park och ej en artikel av Dagens industri

Cathie Wood hyllar Kinneviks portföljbolag: ”Mer än en stanna hemma-aktie”

Kinneviks portföljbolag Teladoc stiger kraftigt på Wall Street på tisdagskvällen. Bolagets största ägare, teknikinvesteraren Cathie Wood, säger i en intervju med CNBC att det digitala hälsovårdsbolaget till viss del är missförstått.

I en intervju med CNBC på tisdagen lyfter teknikinvesteraren Cathie Wood, som driver fondbolaget Ark Invest, fram videokommunikationsbolaget Zoom och det digitala hälsovårdsbolaget Teladoc som bolag som är mycket mer än bara ”stanna hemma-aktier”.

De båda bolagen steg kraftigt under pandemin men har haft ett tungt 2022 på börsen. Zoom är ned med 58 procent edan årsskiftet medan Teladoc har rasat med 70 procent.

”De som har avfärdat det som ingenting annat än att 'stanna hemma-akiter' tror vi kommer att bli ganska förvånade över att intäktstillväxten accelererar igen under de kommande åren”, säger hon om Zoom och Microsoft.

Hon säger att företag kommer att använda sig av digital kommunikation i en allt större utsträckning, vilket också gäller Teladoc som riktar sig mot sjukvården.

”Teladoc bygger själva ryggraden, som kommer att förena sjukhus, läkare, försäkringsbolag och patienter i framtiden”, säger hon.

Ark Invest är största ägare i Teladoc, där det svenska investmentbolaget Kinnevik äger drygt 2 procent av aktierna vilket värderades till 1,3 miljarder kronor vid halvårsskiftet. Teladoc stiger med nästan 9 procent på Wall Street på tisdagskvällen.

Ark Invests börshandlade fond Ark Invest, som är inriktad på teknikbolag, har fallit med 57 procent hittills i år, men Cathie Wood är säker på att fonden kommer stå för en comeback när räntorna och inflationsförväntningarna toppar.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera