ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Lövin: Den årliga höjningen av bensinskatt ska återinföras

  • Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP). Foto: Hossein Salmazadeh/TT

Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) flaggar för att den automatiska förhöjda ökningen av bränsleskatten som togs bort i den senaste M- och KD-budgeten kommer att återinföras.

Den högre automatiska höjningen av bränsleskatten innebär att drivmedelspriserna varje år höjs med två procent utöver konsumentprisindex.

”Vi måste jobba både med piska och morot. Klimatkrisen kommer att drabba alla, fattig som rik. Torkan och bränderna i somras drabbade inte minst landsbygden och bönderna. Vi måste klara av omställningen på ett socialt hållbart sätt”, uppgav Isabella Lövin i SVT:s Agenda på söndag.

”Grön skatteväxling” var en av punkterna i januariavtalet, överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet. I korthet innebär det att miljöskatter, till exempel på bränsle, höjs med 15 miljarder kronor samtidigt som andra skatter sänks med lika mycket.

För att blidka bilberoende människor på landsbygden kan Isabella Lövin tänka sig att de får en större andel av skattereduktionen för bilpendlande, som i dag främst riktas till storstadsregionerna.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies