ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Lönerna ökar mer i offentlig sektor

  • Foto: Henrik Montgomery/TT

Löneökningarna i ekonomin som helhet uppgick till 2,5 procent i september jämfört med motsvarande månad 2018. 

Det visar Medlingsinstitutets bearbetning av SCB:s konjunkturlönestatistik.

I näringslivet var löneökningarna 2,3 procent och i offentlig sektor ökade lönerna med 2,7 procent. 

Sett över hela året har löneökningstakten i näringslivet trots allt tilltagit något. Samtidigt har det skett en viss dämpning av löneökningarna i offentlig sektor.

”Att lönerna ökat lite snabbare i näringslivet kan delvis förklaras av att många av de centrala avtalen innehåller lite högre löneökningar 2019 än 2018. Dessutom kan det finnas effekter på löneutvecklingen av de senaste årens höga resursutnyttjande i ekonomin. Inom offentlig sektor ser vi främst en dämpning av löneökningarna i staten. En viktig orsak är förskjutningar av revisionstidpunkterna i polisavtalet, vilket tillfälligt ger låga löneökningar för denna grupp under perioden april till september”, säger Valter Hultén, ekonom på Medlingsinstitutet, i en kommentar.

Medlingsinstitutet noterar att lönerna i Sverige har ökat med ungefär 2,5 procent per år sedan 2013, med förhållandevis små påslag i den lokala lönebildningen trots en stark konjunktur.

”Konjunkturen håller nu på att mattas av och normalt brukar lönerna påverkas med viss fördröjning. Men de senaste årens utveckling har gjort det svårare att förstå sambandet mellan löner och konjunktur”, säger Valter Hultén.

Under perioden januari-september var löneökningarna 2,5 procent, jämfört med motsvarande period föregående år. 

Medlingsinstitutets lönestatistik baseras på konjunkturlönestatistikens preliminära utfall, som sedan justeras upp efter hur revideringar historiskt sett ut. 

De preliminära siffrorna för september visar i nuläget löneökningar på 2,3 procent i ekonomin som helhet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer