ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Londonbörsen faller efter indraget erbjudande

Londonbörsen, London Stock Exchange Group (LSE), föll i tidig tisdagshandel på Londonbörsen sedan Hongkongbörsens ägarbolag HKEX dragit tillbaka sitt bud på bolaget.

Det ej förankrade budet, som var värt motsvarande 360 miljarder kronor, mötte hårt motstånd i spåren av oroligheterna i Hongkong och andra politiska tvister. Därtill vill LSE fullfölja budet på dataleverantören Refinitiv.

Natten mot tisdagen drogs budet formellt tillbaka med beklaganden om att man inte lyckats få LSE-ledningen intresserad och en försäkran om att ett samgående fortfarande betraktades som ”strategiskt övertygande”.

LSE handlades efter en dryg halvtimme på tisdagen cirka 6 procent lägre för dagen, medan HKEX steg knappt 3 procent i Hongkong.

Hongkongbörsen, HKEX, säger sig vara besvikna över att de inte kunnat få med sig Londonbörsen i sin vision, men medger att en fortsättning av budpropåerna inte skulle vara av deras aktieägares intresse, rapporterar Financial Times.

”Styrelsen för HKEX fortsätter att tro att en sammanslagning av LSE och HKEX är strategiskt rätt och skulle skapa en världsledande marknadsinfrastrukturgrupp,” uppger Hongkongbörsen i ett uttalande.

Hongkongbörsens lämnade sitt första bud på sin dito i London den 11 september. Bara två dagar senare avvisade Londonbörsen budet, då styrelsen tillsammans med finansiella och juridiska rådgivare beskrev förslaget som ”oönskat, vagt och mycket villkorat”.

Londonbörsen har samtidigt ett liggande bud på dataleverantören Refinitiv, en affär som klargjordes den 1 augusti på motsvarande över 260 miljarder kronor.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies