ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Löfven: Fel att möta Kina med protektionism och svagare konkurrensregler

Statligt stödda kinesiska företag ska inte bemötas med mer protektionism från EU enligt statsminister Stefan Löfven. Han ser heller inget större stöd för Tyskland och Frankrikes förslag om att lätta på de interna konkurrensreglerna för att tillåta större europeiska företag.

EU bör inte möta konkurrensen från statsstödda kinesiska jätteföretag genom ökad protektionism. Men EU får fundera på hur europeiska företag ska kunna ta upp kampen och hur den kinesiska marknaden för offentlig upphandling ska öppnas.

Det sade statsminister Stefan Löfven vid en presskonferens efter EU-toppmötet på fredagen.

Toppmötet diskuterade EU:s industripolitik i ljuset av ökad konkurrens från kinesiska företag. Den 9 april håller EU och Kina ett toppmöte.

Det fanns inte något stort stöd på toppmötet för det fransk-tyska förslaget att lätta på EU:s konkurrensregler för att tillåta dominerande europeiska jätteföretag - champions - växa fram, sade han.

"Vi ska inte ändra våra regler så att vi får monopolföretag på vår inre marknad", sade han.

Konkurrensen på den inre marknaden främjar innovation och effektivitet, och gör EU-företag starkare när de möter internationell konkurrens, betonade statsministern.

Samtidigt medgav han att han inte hade ett specifikt svar på hur EU ska göra när deras företag möter kinesiska giganter med mycket statsstöd.

"Vi får inte vara naiva så att det bara blir dessa företag kvar", sade Stefan Löfven.

Statsministern var också skeptiskt till ett förslag från kommissionen att stänga EU:s marknad för offentlig upphandling för kinesiska företag om inte Kina öppnar sin marknad för EU-företag.

"Det är inte den vägen vi vill gå. Om alla tänker liknande och stänger marknader så har vi snart en global ekonomi av en helt annan karaktär", sade Stefan Löfven.

Men hur EU ska agera i stället "får vi fundera på", sade han.

Han hoppades att toppmötet EU-Kina i april kan leda till framsteg.

Dock har ett återkommande problem varit att Kina lovar runt om att öppna landet men håller tunt, enligt EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström. EU:s handelskammare i Peking har talat om "löfteströtthet" när rader av fagra löften inte omsätts i praktiken.

"Vi ska inte bygga upp handelshinder, men vi måste se till att vi har likvärdiga villkor mellan Kina och EU", sade statsministern.

Inom klimatpolitiken lyckades inte Sverige och andra ambitiösa länder höja EU:s mål för när EU ska bli koldioxidneutralt. De ambitiösa förespråkade 2050, men EU:s mål står kvar "i linje med Parisavtalet", vilket betyder andra halvan av århundradet.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies