ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Wall Street vänder snabbt ner efter historiskt låga siffror

Tisdagens dystra konjunktursignaler fortsatte under eftermiddagen. Denna gång på andra sidan Atlanten där ISM:s inköpschefsindex för USA:s industri sjönk till den lägsta nivån på tio år. Både Wall Street och Europabörserna vände nedåt efter att siffrorna publicerats. 

ISM:s inköpschefsindex från den amerikanska industrin sjönk till 47,8 i september från 49,1 i augusti. Analytikerna hade i snitt väntat sig att siffran skulle landa på 50 enligt Bloombergs sammanställning. Enligt Bloomberg är det den svagaste noteringen sedan juni 2009. 

Delindex för sysselsättningen sjönk till 46,3 i september från 47,4 i augusti vilket var den lägsta nivån sedan januari 2016. Därmed höjs temperaturen inför fredagens amerikanska jobbsiffror. 

Enligt CNBC uppgav ISM:chefen Timothy Fiore att de pågående handelskonflikterna tynger tillverkningsindustrin. 

Indexet beräknas av Institute for Supply Management och speglar planerna hos inköpschefer i den amerikanska tillverkningsindustrin. Ett värde över 50 pekar på ekonomisk tillväxt medan en siffra under 50 tyder på avmattning. 

Det kan i sammanhanget vara värt att notera att ISM:s siffror tenderar att vara mer volatila än Markits vars definitiva inköpschefsindex för september uppgick till 51,1 tidigare under tisdagen. En ökning från 50,3 i augusti. 

Tisdagens siffror blev en riktig kalldusch för aktiemarknaden och Dow Jones vände från en uppgång på 0,4 procent till minus 0,6 procent medan S&P 500 gick från plus 0,5 procent till minus 0,4 procent. 

USA:s president Donald Trump var inte heller sen att lägga skulden för den svaga siffran på den amerikanska centralbanken Federal Reserve. 

”Som jag förutspådde så har Jay Powell och Federal Reserve tillåtit dollarn att bli för stark, speciellt mot alla andra valutor, att våra tillverkare påverkas negativt. Feds ränta är för hög”, skriver Donald Trump på Twitter. 

Även Stockholmsbörsen vände nedåt efter att siffrorna publicerats och breda OMXSPI gick från en uppgång på 0,5 procent till minus 0,4 procent. 

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer