ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Partiledarval i Liberalerna

Splittrad valberedning vill ha Nyamko Sabuni som partiledare

Valberedningen vill att Nyamko Sabuni tar över som ny partiledare för Liberalerna.

Men två ledamöter vill istället se Erik Ullenhag och det är ombuden på landsmötet som avgör.

Partiledarstriden i Liberalerna går mot sitt slut och nu på fredag ska Jan Björklunds efterträdare utses på ett extra landsmöte i Stockholm.

Medlemsomröstningarna visar att Nyamko Sabuni har klart starkast stöd ute i landet och hon har också nominerats av 18 distrikt, jämfört med två som vill ha Erik Ullenhag.

På måndagen presenterade valberedningen sitt förslag och valet föll - som väntat - på Nyamko Sabuni.

”Valberedningen anser att Nyamko Sabuni har de kvalifikationer som krävs för att lyfta och skapa ny kraft inom vårt parti”, skriver valberedningen med ordföranden Olle Schmidt i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

”Hon är kompetent, politiskt erfaren men har samtidigt också kunskap av hur näringslivet fungerar, en viktig egenskap för en liberal ledare.” 

Nyamko Sabuni skriver i en kommentar att hon är tacksam för det förtroende som medlemmarna visat henne.

”Med det enorma stöd som finns känns det naturligt att ge valberedningens ordförande, Olle Schmidt, beskedet att jag står till förfogande som Liberalernas partiledare. Jag uppskattar samtidigt min motkandidat Johan Pehrsons tydliga ställningstagande för stöd till valberedningens kandidat. Nu ser jag fram emot landsmötet på fredag.”

Valberedningen är dock oenig och två av de sju ledamöterna vill istället att Erik Ullenhag ska leda partiet.

Och även om Nyamko Sabuni nu har stärkt sitt grepp är det till slut de 183 ombuden på landsmötet som har det sista ordet, eftersom de enligt stadgarna är fria att rösta som de vill.

Flera har också gått ut och sagt att de kommer att rösta på Erik Ullenhag, trots att deras egna distrikt ställt sig bakom Nyamko Sabuni.

Anna-Lena Johansson, ordförande i Stockholms län, ser det som ett stort ingrepp i demokratin om man skulle tvinga ombuden att rösta på ett visst sätt.

”Valberedningen har gjort ett betydligt mer grundligt arbete än vad en enskild medlem eller ett enskilt ombud kan göra. Men när man väl är landsmötesombud måste man ta med sig sin egen bedömning och vilken väg man själv vill att partiet ska gå ”, säger hon.

Samtidigt anser många inom partiet att man måste respektera medlemmarnas vilja och flera av Nyamko Sabunis anhängare har de senaste veckorna uppmanat Erik Ullenhag att hoppa av.

Jens Sundström i Norrbotten, som sitter i Liberalernas partistyrelse, tror att det skulle vara bra för partiet om ombuden nu slöt upp bakom Nyamko Sabuni.

”Med ett tydligt besked nu också från valberedningen så hoppas jag att vi bara har en kandidat på fredag som vi kan sluta upp enigt kring”, säger han.

Liberalerna var djupt splittrade redan vintras, under regeringsbildningen, men konflikterna och de interna striderna har förvärrats under våren.

Nu väntar en viktig uppgift för den nya partiledaren att ena partiet och mycket hänger på hur den förlorande sidan kommer att agera efter fredagens landsmöte.

”Jag tror att det kommer att bli en ganska jobbig resa, oavsett vem landsmötet landar i. Vi har olika åsikter om vilken väg vårt parti ska ta”, säger Anna-Lena Johansson.

”Det kommer säkert bli en del personer som lämnar och det kommer säkert att vara personer som tillkommer.”

Redan i nästa vecka ska den nya partiledaren hålla sitt stora tal i Almedalen, och Anna-Lena Johansson ser det som mycket viktigt att partiet nu lägger de gamla striderna bakom sig.

”För mig är det självklart att man sluter upp bakom den som blir vald och gör allt man kan för att det ska bli en bra start, det är så demokratin ser ut”, säger hon.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer