ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

C, L, MP och S överens om budgetsamarbete

Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet har kommit överens om ett budgetsamarbete. Överenskommelsen innebär även att att Centerpartiet och Liberalerna accepterar Stefan Löfven som statsminister. Det framgår av ett dokument från Liberalerna. 

Dokumentet beskriver ett samarbete som bygger på 73 punkter och lyfter fram Stefan Löfven som statsminister att leda en regering bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Centerpartiet och Liberalerna kommer att medverka i beredningsprocesser av utredningsdirektiv, propositioner, förordningsändringar som följer av ny lagstiftning i de sakfrågor som omfattas av överrenskommelsen, framgår av dokumentet.

Målet är att samarbetet ska hålla hela mandatperioden ut, men löper budgetår för budgetår ”så länge som partierna är överens om dess fortsättning”.

Bland annat lyfts frågan om en beredskap för konjunkturssvängingar, mer gynnsam beskattning av små och medelstora bolag samt sänkta arbetsgivaravgifter. RUT-avdraget ska breddas till fler tjänster och förbättrade regler för personaloptioner.

Dessutom ska en omfattande skattereform genomföras med sänkt skatt på jobb och företagande, sänkt marginalskatt och en höjning av finanssektorns skatteandel.

För pensionärerna innebär överenskommelsen att den högre skatten tas bort år 2020 samt att pensionen höjs för vanliga löntagare år 2021.

”Denna förändring genomförs över statsbudgeten vid sidan av de större förändringar av pensionssystemet som pensionsgruppen är överens om och som ska genomföras under mandatperioden”, framgår av Liberalernas dokument.

Även bostadsmarknaden berörs av överenskommelsen. Hyresmodellen ska refomeras med fri hyressättning vid nybyggnation. Partierna skriver att de vill öka rörligheten på bostadsmarknaden och ge fler möjlighet att göra bostadskarriär. En annan åtgärd är att flyttskatten slopas genom att räntebeläggningen på uppskovsbeloppet avskaffas.

”Bostadsmarknaden behöver reformeras så att fler människors behov kan mötas, reglerna förenklas och konkurrensen öka”, skriver partierna.

På måndag träffar riksdagens talman Andreas Norlén företrädare för riksdagspartierna. Han har sedan i uppdrag att nominera en statsministerkandidat för omröstning i riksdagen på onsdag den 16 januari.

Läs hela dokumentet här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer