ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Lekia vill köpa delar av EQT:s kraschade Top Toy

Lekia vill köpa delar av konkursade leksakskedjan Top Toy där riskkapitalbolaget EQT är storägare, skriver Realtid.  

Förhandlingar ska ha inletts mellan Lekia och Top Toy om att köpa delar av den senares konkursbo i Sverige och Norge. För Top Toys storägare EQT skulle affären kunna innebära en välkommen minskning av förlusterna efter konkursen, skriver Realtid.

Top Toy står bakom varumärken som BR och Toys "R" US.

I och med leksaksjättens konkurs strax efter jul förra året blev Lekia, vars butiker drivs av franchisetagare, den största aktören på den nordiska leksaksmarknaden med 140 butiker i Sverige och Norge.

I en intervju med nyhetssajten Market uppgav Lekias vd Baldvin Georgsson att bolaget nu förväntar sig en expansion i spåren av storkonkurrentens konkurs.

”Jag vill inte kvantifiera hur många butiker det kan bli, men det handlar om ett större antal. Vi hade redan en plan för att etablera ett antal nya butiker – Top-Toys konkurs innebär att vi kan agera snabbare och i större omfattning”, säger Baldvin Georgsson till Market.

Samtidigt uppges dagligvarubolagen Coop och Sailing Group ha inlett en budstrid om Top Toys danska verksamhet.

Som Di tidigare har rapporterat uppgavs anledningen till konkursen vara en ökad e-handel, ett ökat antal konkurrenter och förändrade lekvanor hos barn. Under det senaste året gjorde bolaget en rörelseförlust på 149 miljoner danska kronor. Bolaget gjorde även en nedskrivning av goodwill vilket i slutändan innebar en förlust på över 2 miljarder danska kronor.

Innan konkursen var ett faktum och koncernen befann sig i rekonstruktion var det brittiska leksaksbolaget The Entertainer intresserade av att köpa Top Toy, men bolaget drog sig ur med anledning av att affären ansågs innebära en för hög risk.

För EQT kom konkursen vid en oläglig tidpunkt då riskkapitalbolaget avser ta in nytt kapital inför en möjlig börsnotering, enligt Realtid.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies