ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Laxfest på Oslobörsen efter vinstkross från Salmar

Laxen leker på Oslobörsen under fredagen i spåren av att laxodlingsbolaget Salmar levererat en riktig rapportrökare. Vid 10-tiden var aktien upp omkring 7,5 procent. 

Salmar redovisade en omsättning på 2.766 miljoner norska kronor under det tredje kvartalet vilket kan jämföras med analytikernas prognos på 2.613 miljoner norska kronor enligt Infront Datas sammanställning. 

Det operativa rörelseresultatet uppgick i sin tur till 939 miljoner norska kronor vilket var 25 procent över analytikernas prognos på 752 miljoner norska kronor enligt Infront Data. 

"En effektiv verksamhet och stark biologisk utveckling har hjälpt Salmar att leverera ett starkt resultat. Denna prestation har varit möjlig tack vare våra medarbetares engagemang och hårda arbete vars ansträngningar har bidragit till lägre kostnader, god prissättning och ökad effektivitet i våra skördar och fabriker", säger Olav-Andreas Ervik, vd för Salmar, i en kommentar. 

Salmar upprepar sin prognos på en slaktvolym på 143.000 ton lax i Norge under 2018. För 2019 spår bolaget att slaktvolymerna kommer uppgå till 145.000 ton i Norge. 

Rapporten möttes med öppna armar på Oslobörsen där Salmar stiger med omkring 7,5 procent på fredagsförmiddagen. Sedan årsskiftet är aktien nu upp nästan 100 procent. 

Hela laxodlingssektorn drogs med i Salmars rally och Oslobörsens fisk- och skaldjursindex har i skrivande stund vandrat upp 4 procent. Bland de olika aktierna i sektorn stiger Leröy med 4,3 procent, Austevoll med 2,7 procent och Grieg Seafood med 2,6 procent. 

Sedan årsskiftet har Oslobörsens  fisk- och skaldjursindex rusat med 78 procent. Bäst har det gått för The Scottish Salmon Company som är upp 137,5 procent följt av Austevoll med en uppgång på 101 procent samt tidigare nämnda Salmar. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies