ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Latourbolag faller på börsen efter att ha placerats i ”skräckportfölj”

  • Arkiv, Gustaf Douglas.

Latourägda pantmaskinstillverkaren Tomra faller på Oslobörsen sedan amerikanska analysbolaget CFRA Research plockat in aktien i sin europeiska ”skräckportfölj”, skriver norska Finansavisen.

Värderingen i det norska bolaget har stigit brant under senare år och handlades nyligen till p/e 60 för 2019, även om det i skrivande stund sjunkit tillbaka till runt 43. De senaste tre åren har aktien handlats upp från nivåer kring 80 norska kronor till all time high på över 293 NOK i somras. 

Sedan dess har aktien fallit tillbaka till dagens 214 NOK, men är ändå upp med runt 10 procent hittills i år.

Den här veckan är facit emellertid inte lika upplyftande med tre nedgångsdagar i rad. I går föll aktien med nära 3,0 procent och på torsdagen tappar den ytterligare, i skrivande stund 2,8 procent, under stor omsättning. 

Anledningen till marknadens skepsis tillskrivs att det amerikanska analysbolaget CFRA Research hissat varningsflagg för aktien och tagit in den i sin skräckportfölj – ”Biggest Concern” – där Tomra nu hamnat i sällskap med en rad andra europeiska bolag där varningslamporna lyser skimrande rött. Sedan 2007 har CFRA:s Biggest concern-portfölj fallit med 77,7 procent.

Analysen är inte publik, men Finansavisen har tagit del av huvudpunkterna vilka räknas till tre:

• Ökade lager samtidigt som orderboken minskar. Totalt har lagertiden ökat med 19 procent, vilket enligt CFRA är pådrivet av ett oväntat fall i efterfrågan och 15 procents minskning i försäljningen av pantmaskiner. 

• Dessutom bekymrar sig CFRA för att kundfordringarna ökar. Förklaringen enligt samtal med Tomra ska vara att säljarna sockrat avtalsvillkoren för att motverka den svagare efterfrågan bland annat från USA, skriver Finansavisen.

• Slutligen oroas analysföretaget av att bolagets teknikchef och vice vd Volker Rehrmann sålde en stor del av sina aktier efter bolagets halvårsrapport i somras.

I ett svar på kritiken skriver Tomras finanschef Bing Zhao till Finansavisen att man inte kan knyta orderingången direkt till lagernivån som CFRA gjort. Att sällskapet har rapporterat en lägre orderingång har sin grund i svagare momentum i USA.

Finanschefen menar också att ökningen i kundfordringar är för liten för att kunna förklaras med en enskild orsak, men att det handlar mer om färre förhandsbetalningar än sockrade avtalsvillkor som påverkar negativt.

I en separat analys pekade emellertid SEB-analytikern Truls Kolsrud Engene på samma svagheter när han för cirka två veckor sedan satte sälj på Tomra-aktien.

”Vår observation är att Tomra har haft svagare orderingång under det första halvåret – fem procent lägre än motsvarande period i fjol – och att orderboken är ner med 15 procent. Bekymret är att det kan saknas underliggande tillväxt i det tredje kvartalet. Första halvåret var tillväxten varit valutadriven. När aktien är så högt värderad som den är nu bygger det på en förväntan om framtida tillväxt, och det är det som är ett problem för Tomra”, säger han till Finansavisen.

Gustaf Douglas investmentbolag Latour är största ägare i Tomra med 26,35 procent av röster och kapital. Bolaget finns med i Di-analytikern Agnetha Jönsson långsiktiga hållbarhetsportfölj på grundval av att bolagets verksamhet gynnas av trender som ökad återvinning och plastinsamling.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer