ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Förvaltarens varning: Utdelningssänkning hotar i Nordea

  • Foto: Hampus Andersson, Hampus Andersson (Di)

Efter en rapporttung vecka är verkstadsbolaget Wärtsiläs rapport den som har stuckit ut mest bland de finländska storbolagen. Det säger Lars Söderfjell, förvaltare på Ålandsbanken, i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt. 

Wärtsilä missade analytikernas förväntningar på så väl orderingång som omsättning, samtidigt som efterfrågeutsikterna för de kommande tolv månaderna sänktes.

Lars Söderfjell säger att han kunde ana att "det skulle vara svagt på marinsidan" men oroas mer av bristen på order för affärsområdet Energy.

"Man kan börja fundera på energisidan om det är makroekonomisk osäkerhet eller om det finns strukturell förändring i kundernas beteende, att man letar efter andra typer av lösningar", resonerar Lars Söderjell.

Angående storbanken Nordea förvånas han över att analytikernas förväntningar inte har kommit ner mer än vad de har gjort. Att banken kommer att se över sina finansiella mål, inklusive kapitalpolicy, menar Lars Söderfjell kan bli en "våt filt över aktien". Enligt förvaltaren kan det ligga en utdelningssänkning i korten. Han påpekar vidare att det är nionde kvartalet i rad som Nordeas rapport utlöser prognossänkningar hos analytikerna. 

"Jag tror att sannolikheten är ganska stor för att de kommer komma fram med en utdelningspolicy där utdelningen relateras till intjäningen", säger han. 

Beträffande Kone tror Lars Söderfjell att det inte blir några prognosjusteringar från analytikernas sida i kölvattnet av rapporten. Han påpekar att det ligger i marknadens förväntningar att det är bättre marginaler i inkommande order i jämförelse med de order som betas av för tillfället, vilket vd Henrik Ehrnrooth talade om i rapporten. 

"Aktien är hur dyr som helst, det är p/e 28 på våra prognoser på innevarande år och sjunker till 25. Om man inte får till ett förvärv med Thyssen har jag svårt att se någon potential i den aktien", påpekar Lars Söderfjell.

Angående skogsbolagen säger förvaltaren att mycket är inprisat, med hänvisning till Stora Ensos kursreaktion efter rapporten på fredagsmorgonen. Han konstaterar att det är "en ganska liten kursreaktion på en ganska stor negativ avvikelse". 

"Det man ser är att det är en tuff omgivning för skogsbolagen", påpekar han. Han anser dock att det finns faktorer som pekar på stabilisering av priser under det andra halvåret, bland annat på grund av lagerutveckling i Kina och Europa. 

Beträffande Cargotec menar Lars Söderfjell att marknaden verkar ha missat att affärsområdet Kalmar hade en "oerhört svår jämförelse" mot året innan, då bolaget fick en stor terminalorder. Han påpekar samtidigt att affärsområdet Macgregor var "svagt". Det tredje affärsområdet Hiab, meddelade på torsdagen om en order från en amerikansk kund värd 60 miljoner euro. 31 miljoner av ordern inkluderades i det andra kvartalet.  

Ålandsbanken äger - i större eller mindre omfattning - samtliga nämnda aktier, utom Cargotec, i sina fonder.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer