ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Krisen i Swedbank

Lars Idermark lämnar Swedbank – skyller på media

Swedbanks styrelseordförande Lars Idermark har beslutat sig för att lämna med omedelbar verkan. Nuvarande vice ordförande Ulrika Francke går in i rollen som ordförande. Det framgår av ett pressmeddelande.

På fredagsmorgonen meddelade Swedbanks styrelseordförande Lars Idermark att han beslutat sig för att lämna bankens styrelse med omedelbar verkan. 

”Efter den senaste tidens starka debatt om Swedbank och frågan om bankens hantering av misstänkt penningtvätt i Baltikum har jag funnit att den massmediala uppmärksamheten som detta skapat inte är förenlig med mitt vd-uppdrag i skogskoncernen Södra. Därför har jag kommit fram till att det bästa beslutet är att jag lämnar uppdraget som ordförande i Swedbank med omedelbar verkan”, säger Lars Idermark i ett pressmeddelande. 

Enligt Lars Idermark har det varit svårt att ”få gehör för proportioner, sakfrågor och att kunna bemöta direkta felaktigheter” i vad han beskriver som ett massmedialt uppskruvat läge. 

”Till detta kommer också värnandet om banksekretess och de lagar och regler som en bank har att följa på de marknader där den verkar. Detta gör kommunikationsaspekten extra utmanande”, säger han. 

Lars Idermark har varit Swedbanks styrelseordförande sedan 2016. Innan dess var han vice ordförande 2013–2016 och styrelseordförande 2010–2013. 

”Jag har alltid satt aktieägarna och kunderna i främsta rummet. Därför är den senaste tidens utveckling djupt beklaglig”, säger Lars Idermark. 

Swedbanks storägare Folksam vill på fredagsmorgonen inte ge några kommentarer till beskedet. 

”Just nu så har vi inga kommentarer”, säger Carina Lundberg Markow, chefsstrateg för ansvarsfull kapitalförvaltning på Folksam, till TT. 

Även AMF avvaktar att kommentera på fredagsmorgonen. 

Di söker Sparbanksgruppen och Alecta. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies