1515
Annons

Länsförsäkringar: Riksbanken måste fortsätta höja

Foto:Robin Benigh

Att penningmarknadens inflationsförväntningar sjönk tillbaka på två och fem års sikt är glädjande nyheter för Riksbanken som visar att det finns ett förtroende för att de kommer att få tillbaka inflationen till målet på 2 procent. Det är dock inget som ändrar penningpolitiken i närtid. 

Småspararfavoriter åt olika håll – börsen återhämtar sig från dagslägsta

Två av börsens småspararfavoriter sticker ut åt varsitt håll i tisdagshandeln där Evolution toppar OMXS30-listans vinnare och SBB ligger högst upp på förlorarlistan. Breda OMXSPI-index handlas kring plus 0,5 procent vid 13-tiden och har därmed återhämtat sig något från dagslägsta kring nollan.

Dagens vinnare

Evolution går starkast bland OMXS30-bolagen efter att storbanken Nordea visat fortsatt stark tilltro till livekasinoleverantören. Banken skruvar visserligen ned riktkursen något men räknar med fortsatt med en uppsida på drygt 90 procent, enligt en färsk analys.

På storbolagslistan är Byggfakta dagens vinnare. Marknaden verkar gilla att styrelsen utsett Dario Aganovic till ny vd med tillträde den 12 oktober 2022, en roll som för närvarande innehas av Stefan Lindqvist som varit del av bolaget under 37 år. Aktien är, trots dagens uppgång, ned med 60 procent i år.

Konfektyrbolaget Cloetta lyfter inför tisdagseftermiddagens investerarevent där ledningen ska uppdatera marknaden om effekterna av den tidigare aviserade planen på att investera i en ny produktionsanläggning i Nederländerna och lägga ner tre befintliga anläggningar. Bolaget har identifierat ytterligare besparingar och styrelsen uttalat ambitionen att fortsätta föreslå en stabil utdelning i linje med 2021, på 1 krona per aktie.

På First North är Paradox en av dagens vinnare utan att ha presenterat några nyheter. I gamingsektorn syns även uppgångar för  Embracer och G5 Entertainment.

Dagens förlorare

Fastighetsbolaget SBB toppar förlorarlistan i OMXS30-indexet efter att Viceroy släppt en ny uppdatering där blankarfirman landat i ett motiverat värde på 6-8 kronor för SBB-aktien.  I ett inlägg på mikrobloggen Twitter hänvisar Viceroys grundare värderingen på SBB till makromiljön, skuldsättning, fastighetsvärderingar och ”svag styrning och ledning”.

Fertilitetsbolaget Vitrolife rasar tvåsiffrigt på börsen efter att Bank of America inlett bevakning av aktien med rekommendationen underperform, enligt Bloomberg. Analytikern sätter samtidigt en riktkurs på 110 kronor, tydligt under nivån aktien handlas på för närvarande, cirka 172 kronor. Vitrolifes premiumvärdering är i skenet av framtida tillväxt inte berättigad, enligt analyshuset.

Fastighetsbolaget Corem, med Rutger Arnhult som största ägare, har dragit tillbaka sitt erbjudande om att återköpa obligationer och ger inte ut någon ny grön obligation. Beskedet sätter press på både Corems aktien och fastighetssektorn i stort. 

Storskogens aktie, som handlats ned över 80 procent sedan årsskiftet, har kapitalmarknadsdag på onsdagen och har inte kommit med några offensiva besked. Förvärvskonglomeratet ska bland annat kalibrera sin förvärvstakt och genomföra en kostnadsöversyn.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera