ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Vinstmiss för Husqvarna – trots stark försäljning

Skogs- och trädgårdsproduktföretaget Husqvarna redovisar ett rörelseresultat för tredje kvartalet på 414 miljoner kronor exklusive jämförelsestörande poster. Förväntat enligt Factsets estimat var 443 miljoner kronor. Motsvarande period förra året var resultatet 225 Mkr.

Försäljningen påverkades negativt av svag efterfrågan i Nordamerika men hade en god tillväxt på robotgräsklippare och batteridrivna produkter i Europa.

Den totala försäljningen uppgick till 8.429 miljoner kronor, förväntat resultat var 8.198 miljoner kronor. Motsvarande period i fjol uppgick till 8,042 miljoner kronor. 

Divisionen Husqvarna hade en nettoomsättningstillväxt på 2 procent justerat för den avvecklade verksamheten i Consumer Brands.  Förbättringen drevs på av prishöjningar och effektivitets- och omstruktureringsbesparingar, men påverkades av underabsorption på grund av lägre volymer i Nordamerika. Rörelseresultatet landade på 82 miljoner kronor. 

Divisionen Gardena hade ett starkt kvartal trots starka jämförelsetal med den varma sommaren 2018. Rörelseresultatet slutade på 120 miljoner kronor. 

Divisionen Construction hade också ett bra kvartal med en god utveckling i Europa, Asien och Stillahavsområdet och på tillväxtmarknaderna. Rörelseresultatet blev 229 miljoner kronor.  

Bolagets vd Kai Wärn framhåller i vd-ordet bolagets teknikutveckling och lanseringen av Husqvarnas nya teknologi för robotgräsklippare med virtuell gränsmarkering. 

Fokus nu ligger på kostnadseffektivitet för att främja fortsatta strategiska initiativ och lönsamhetsförbättring.

I samband med Husqvarnas kapitalmarknadsdag den 17 september passade bolaget s på att höja sina finansiella mål – om än marginellt. Det viktiga rörelsemarginalmålet justerades från ”minst 10 procent” till snarlika ”över 10 procent” från och med 2020.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer