ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Vinstmiss för Swedbank – lägre räntenetto än väntat

Storbanken Swedbank rapporterar ett räntenetto om 6.553 Mkr i det tredje kvartalet vilket är något lägre än förväntat.

Di TV sänder Rapportmorgon klockan 06.45.

Swedbank var första storbank ut att presentera siffrorna för det tredje kvartalet. Banken redovisar ett räntenetto på 6.553 Mkr vilket kan jämföras med 6.586 Mkr som väntades enligt en sammanställning av 16 analytikers prognoser som Infront Data gjort. Räntenettot i tredje kvartalet i fjol kom in på 6.326 Mkr.

Rörelseresultatet landade på 5.841 Mkr. Det är lägre än de 6.031 som analytikerna och, och också klart lägre än jämförelsekvartalets notering på 6.962 Mkr.

”De geopolitiska spänningarna har fortsatt att påverka marknadsutvecklingen under kvartalet. Osäkerheten gör att företagen tvekar om investeringar medan hushållen håller tillbaka på konsumtionen, med negativa effekter på den globala ekonomiska tillväxttakten som följd”, skriver Jens Henriksson i sin första rapport som Swedbank-vd.

Provisionsnettot uppgick till 3.297 Mkr, vilket är något högre än förväntade 3.263 Mkr men något lägre än fjolårets 3.336 Mkr.

Kreditförlusten väntades komma in på 340 Mkr. Swedbank redovisade dock kreditförluster om 154 Mkr, vilket också kan jämföras med de 117 Mkr bolaget noterade i tredje kvartalet i fjol.

Swedbank hade totala intäkter om 11.226 Mkr i det tredje kvartalet vilket är högre än prognosen på 11.152 Mkr och också högre än fjolårets 11.077 Mkr.

Kostnaderna uppgick till 5.164 Mkr vilket är klart högre än förväntade 4.780 Mkr.

”Kvartalets resultat har också tyngts av högre kostnader. Förutom ett antal engångsposter som påverkat kostnaderna negativt har vi spenderat mer pengar för att hantera de pågående myndighetsutredningarna och vidta åtgärder för att stärka upp våra processer i arbetet mot penningtvätt”, skriver Jens Henriksson i rapporten.

Jens Henriksson ägnar en stor del av vd-ordet till att kommentera bankens agerande kring penningtvätt. Den nya vd:n menar att han kommer gå till botten med anklagelserna som riktas mot banken.

”Det innebär också en förstärkning av bankens arbete mot ekonomisk brottslighet genom att tillföra mer resurser och förbättra våra processer”, skriver han.

”Nya scenariobaserade metoder har införts för att öka träffsäkerheten vid identifiering av misstänkta transaktioner. Vi kommer i rask takt att fortsätta implementera förbättringar i våra rutiner och processer. Kampen mot ekonomisk brottslighet är ständig och vi ska göra allt vi kan för att tillsammans med myndigheter och andra banker bekämpa den”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer