ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Lägre omsättning och resultat för Proact – aktien faller

Datalagringsbolaget Proacts intäkter minskade med 8 procent i lokala valutor under årets andra kvartal. Det justerade ebitda-resultatet minskade med 33 procent i årstakt till 36,7 miljoner kronor.

Resultatet efter skatt mer än halverades från 12,8 Mkr förra året till 35,2 Mkr under årets andra kvartal. Perioden tyngdes av en jämförelsestörande post om minus 9,1 miljoner kronor relaterat till försäljningen av ett dotterbolag i Spanien.

Nettoomsättningen minskade med 7 procent till 806 Mkr med en negativ tillväxt om minus 8 procent i lokala valutor.

Proact faller brant på rapporten. Efter att tidigare ha handlats upp drygt 2 procent under dagen sjunker aktien nu 13,3 procent till 206 kronor.

Den lägre försäljningen berodde enligt vd Jonas Hasselberg framför allt på en negativ utveckling i systemaffären, framför allt i Business Unit West. Systemintäkterna minskade med 9 procent under det andra kvartalet men ligger tack vare en starkare inledning på året fortfarande upp 9 procent jämfört med den första halvan av 2018.

Jonas Hasselberg uppger dock att han ser positivt framåt.

”Tack vare vår specialistkompetens och vårt marknadsledande erbjudande har vi goda möjligheter att dra nytta av de marknadsförändringar som nu sker”, skriver vd:n i en kommentar och syftar då på utvecklingen mot nya typer av hybridmolntjänster som står för en stor del av marknadstillväxten.

Förutom att fokusera på att utveckla systemaffären med tillhörande konsult- och supporttjänster för att säkra organisk tillväxt söker bolaget också aktivt efter förvärvsmöjligheter enligt Jonas Hasselberg.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer