ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Lägre omsättning än väntat för Avanza

Nätmäklaren Avanza redovisar intäkter på 268 miljoner kronor för det första kvartalet. Det var något under väntade 279 miljoner kronor enligt Bloombergs analytikersammanställning.

Även rörelseresultatet på 100 miljoner kronor var något lägre än väntat. Snittprognosen på 107 Mkr bygger dock enbart på två analytikers prognoser till skillnad från intäktsprognosen där fem analytiker deltagit.

De totala kostnaderna ökade med 8 procent på årsbasis drivet av ökade personalkostnader. Ökningen är dock något lägre än Avanzas långsiktiga prognos för kostnadsökningar på mellan 9-12 procent årligen. De totala kostnaderna landande på 164 Mkr.

Räntenettot bättrades till 39 Mkr, upp från 29 Mkr under motsvarande kvartal 2019. Courtageintäkterna sjönk med drygt 8 procent procent på årsbasis till 112 miljoner kronor. 

Antalet nya kunder uppgick till 33.600 stycken, ned närmare 21 procent på årsbasis. Det totala antalet kunder uppgick till 870.800. stycken. Även nettoinflödet minskade, ned 5 procent till 7.570 Mkr.

Enligt vd Rikard Josefson ökade handelsaktiviteten under kvartalet. Intäkterna pressades dock av kundernas handelsmönster och ett lägre genomsnittligt fondkapital. Det senare pressade också fondprovisionerna som var ned marginellt jämfört med det första kvaratlet 2018 och minskade 3 procent jämfört med fjolårets fjärde kvartal till 72 Mkr.

Vd:n understryker att kostnadsökningen är inom budgeten på 10,5 procent för helåret.

”Vår övertygelse är att ökade kostnader kommer att bidra till ökad tillväxt på sikt”, skriver Rikard Josefsson.

Under det gångna kvartalet fick Avanza Pension en sanktionsavgift på 35 Mkr för bristande regelefterlevnad. I delårsrapporten uppger Avanza att amtliga brister är åtgärdade och inte har inneburit någon risk för kunder eller för bolaget.

”Vi kan bara konstatera att Finansinspektionen har rätt i sin kritik. Vi har jobbat med att komma till rätta med dessa brister sedan 2017, men arbetet har inte gått tillräckligt fort. Sedan sommaren 2018 känner jag trygghet i att Avanza Pension är ett välskött bolag med en stark framtidstro”, skriver Rikard Josefson i vd-ordet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer