ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Lägre industriproduktion än väntat i Storbritannien i december

Den brittiska industriproduktionen kom in svagare än väntat i december och föll på både månads- och årsbasis. Samtidigt visar färska siffror från Storbritanniens statsistikmyndighet att tillväxten var lägre än väntat under det fjärde kvartalet.

Storbritanniens industriproduktion sjönk med 0,5 procent i månadstakt och 0,9 procent i årstakt i december. Analytikerna hade istället räknat med en liten uppgång om 0,1 procent på månadsbasis och ett mindre tapp om 0,5 procent på årsbasis enligt en sammanställning från Bloomberg.

Tillvrkningsindustrins produktion sjönk 0,7 procent i mnånadstakt och 2,1 procent i årstakt, även det klart svagare utfall än analytikerna räknat med.

Samtidigt visar preliminära siffror från den brittiska statistikmynigheten att att Storbritanniens ekonomi växte med 0,2 procent mellan det tredje och det fjärde kvartalet. På årsbasis uppgick tillväxten till 1,3 procent. Även det var något lägre än analytikerna räknat med och den lägsta tillväxttaken sedan den först halvan av 2012.

Under december månad krympte ekonomin med 0,4 procent efter att ha växt med 0,2 procent varedera under de två föregående månaderna. Det var den största nedgången under en enskild månad sedan folkomröstningen 2016 och den första gången på över sex år som tjänstesektorn, industrin och byggsektorn alla redovisade negativa siffror.

Hushållens konsumtion stod stilla på 0,4 procent under det fjärde kvartalet medan företagens investeringar sjönk med 1,4 procent vilket var den största nedgången sedan 2015.

Tillverkningssektorn är inne i sin längsta nedgångsperiod sedan finanskrisen efter att ha fallit sex månader i rad i december.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies