ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Lägenhetsbyggandet dyker med 10 procent

  • Foto: Hanna Franzén/TT

Under tredje kvartalet påbörjades byggandet av totalt 9.750 lägenheter, en minskning med nästan 12 procent jämfört med tredje kvartalet i fjol. Hittills i år har cirka 10 procent färre bostadslägenheter börjat att byggas, enligt statistik från SCB.

Preliminärt påbörjades byggandet av 35.200 lägenheter under de tre första kvartalen 2019, att jämföra med samma period 2018 då 39.200 lägenheter började byggas.

Totalt påbörjades 7.550 bostäder i flerfamiljshus och 2.200 bostäder i småhus.

Minskningen är mindre än vad Nordea förutspådde i september, då man trodde på en totalsiffra för helåret på 44.000, att jämföra med de 47.000 som SCB:s statistik nu pekar mot. 

Det skriver bankens chefsanalytiker Torbjörn Isaksson i en snabbanalys.

 ”Vi förutser att bostadsbyggandet fortsätter att minska under de kommande kvartalen [...] vår prognos är att påbörjade bostäder lägger sig något under 10.000 per kvartal nästa år, eller mindre än 40.000 för helåret. Utsikterna för att räntorna hålls fortsatt låga och en återhämtning för huspriserna stödjer vår syn att bostadsmarknaden stabiliseras nästa år.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer