ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Lagarde: Ekonomiska tillväxten i euroområdet är fortsatt svag

  • Foto: Jose Luis Magana

Den ekonomiska tillväxten i euroområdet är fortsatt svag, och svagheten beror främst på globala faktorer. Utsikterna för den globala ekonomin är samtidigt tröga och osäkra, vilket dämpar företagens sentiment och investeringar.

Det sade ECB-chefen Christine Lagarde inför Europaparlamentet på måndagen, enligt ett förskrivet anförande.

”Som den sektor som är mest exponerad mot den globala utvecklingen har tillverkningsindustrin drabbats hårdast. Vi ser också tecken på spridningseffekter till andra delar av ekonomin, med tecken på viss dämpning i tjänstesektorerna i senaste undersökningsdata”, sade hon.

ECB-chefen noterade att konsumtionen ändå har hållits uppe ”ganska väl”, och att arbetsmarknadsförhållandena har fortsatt att förbättrats.

Hon konstaterade dock att den utdragna inbromsningen i ekonomin ändå har påverkat prisutvecklingen, och såväl enkätdata som marknadsbaserade mått visar att inflationsförväntningarna ligger nära eller på historiskt låga nivåer.

Christine Lagarde sade att penningpolitiken kan svara effektivt även när tillväxten dämpas av externa faktorer, och hon upprepade att ECB fortsatt är ”resolut” i sitt åtagande om att ”leverera på sitt mandat”.

ECB-chefen sade vidare att det är för tidigt att börja debattera omfattning, riktning och tidtabell för ECB:s strategiöversyn, frågan har ännu inte diskuterats utförligt i rådet.

”Vad jag kan bekräfta är dock att strategiöversynen kommer att vägledas av två principer: grundlig analys och ett öppet sinne. Detta kommer att kräva tid för reflektion och omfattande konsultationer”, sade Christine Lagarde.

Hon tillade att ECB kommer att vilja ha en mer intensiv och produktiv dialog med parlamentet än tidigare, och att hon ser som sin uppgift att återrapportera och diskutera vidare när väl ECB-rådet har gått vidare i fråga om innehåll och tidtabell för översynen.

Christine Lagarde vill inte säga när centralbanken kommer att nå sitt prisstabilitetsmål, under men nära 2 procent. Hon undvek frågan om målet ska vara symmetriskt och hänvisade till den strategiska översynen som nu pågår.

”Helt klart kommer symmetri vara en del av vår översyn. Det är en framåtblickande övning. Jag uttalar mig inte om vårt nuvarande mål”, sade Christine Lagarde.

Hon sade en lång rad frågor måste ställas, som om objektivet fortfarande är giltigt, i vilken utsträckning, om det ska vara med eller utan ett band.

Christine Lagarde ställde sig bakom en eurobudget som en välkommen ny del i euroområdet, även om hon ställde sig öppen till den exakta utformningen. Andra stora valutaområden har egen budgetkapacitet, påpekade hon.

Den nya ECB-chefen tillträdde den 1 november. Hon bad om överseende med att hon befinner sig på en brant inlärningskurva.

”Övertolka inte det jag säger”, sade hon.

Beträffande könsfördelningen inom ECB-rådet påpekade Christine Lagarde att alla nationella centralbankschefer i de 19 euroländerna är män. Hon bad Europaparlamentet om hjälp att påverka euroländerna för att jämna ut fördelningen.

ECB-direktionen består av Christine Lagarde och fem andra ledamöter. Tyskan Isabel Schnabel är nu kandidat för en av posterna.

När det gäller digitala valutor sade hon att euroområdet måste ”skynda långsamt”.

”Det finns helt klart en efterfrågan. Men vi måste vara medvetna om riskerna”, sade hon.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer