1515
Annons

Kursras efter forskningsfiasko kring PMS – aktien ner 75 procent

Foto:Jessica Gow

First North-bolaget Asarina Pharma som vid börsstängning i går hade ett börsvärde på nästan 800 miljoner kronor faller samman totalt på onsdagen efter att ha släppt fas 2-data från en studie kring svåra premenstruella besvär.

Innehåll från AJ ProdukterAnnons

Så tryggar kontor- och lagerspecialisten leveranser även i kristider

David Bray vice vd på AJ Produkter.
David Bray vice vd på AJ Produkter.

AJ Produkter har inrett och utrustat arbetsplatser i mer än 45 år. Nu har de byggt ut sitt huvudlager i Halmstad för att komma närmare kunderna – och för att trygga leveranserna.

– Med mer utrymme och buffertlager kan du leva upp till kundernas växande krav på snabb respons och upprätthålla en god kundupplevelse samtidigt som du får en smidig verksamhet, säger David Bray vice vd på AJ Produkter.

Läs mer om du kan inreda ditt lager 

 I dag brottas företag över hela världen med förseningar och leveransproblem, men det är inte alla aktörer på marknaden som har drabbats. Under de senaste åren har lagerspecialisten AJ Produkter haft en stark tillväxt och för att säkra leveransen till sina kunder har de byggt ut huvudlagret i Halmstad från 33 000 till 58 000 kvadratmeter. Den 22 augusti 2022 stod den nya lagerdelen klar och har redan börjat fyllas med produkter.

– Vi får se hur länge vi klarar oss med den nya ytan. Som tur är äger vi mer mark på tomten. Det är nog bara en tidsfråga innan vi får använda den också, säger David Bray vice vd på AJ Produkter. 

Men är det verkligen billigare att producera möbler, utrustning och inredningslösningar i Europa än i Asien? 

– Ja, det är billigare. En stor del av vår produktion är automatiserad vilket innebär att lönekostnaderna har minskat, men det finns många ekonomiska fördelar med att ha produktionen nära marknaden, säger David Bray. 

”Människors behov förändras i en allt snabbare takt”

Han tar upp pandemin som ett exempel. När allt fler började arbeta på distans ökade också efterfrågan på mindre skrivbord. Det innebar att AJ Produkter fick tänka om. I början av 2020 hade deras minsta skrivbord en längd på 140 centimeter. På rekordtid designade de nya skrivbord i mindre storlekar, färger och material som passar in i skandinaviska hem. 

– Vi har sett att människors behov förändras i en allt snabbare takt. Genom att vara agila kan vi anpassa oss efter marknadens behov. Det innebär även att vi kan leverera produkter av bättre kvalitet till våra kunder, säger David Bray. 

Han ser positivt på framtiden och förutom en stark tillväxt satsar bolaget både tid och pengar på att skapa en klimatvänlig verksamhet. Det gäller allt från transporter till produkter och avfallshantering.

– Vi är bra på att vara ekonomiskt och socialt hållbara. Vi har till exempel skapat en hållbarhetsgrupp som bara arbetar med miljöfrågor. Under de senaste åren har vi bland annat flyttat stora mängder gods från lastbilar till järnvägen. Vi har också ökat samarbetet med flera lokala aktörer och satsat mycket på digitalisering, säger David Bray. 

Läs mer om kvalitetsarbete inifrån 

 

Mer från AJ Produkter

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med AJ Produkter och ej en artikel av Dagens industri

Ny nedgång på Wall Street som stängde på dagslägsta

USA-börserna avslutade börsveckan i moll och föll tydligt mot slutet av fredagen. Bland enskilda bolag placerade sig kryssningsbolag högt upp på förlorarlistan med tvåsiffriga nedgångar. 

När fredagens handel summerades var S&P 500 ned 1,5 procent medan Dow Jones tappade 1,7 procent och tekniktunga Nasdaq 1,5 procent efter att ha tagit ett snabbt kliv nedåt i den avslutande handeln. 

Flera Fed-toppar har under veckan kommit med hökaktiga uttalanden och enligt Bloomberg är allt fler investerare oroliga för att centralbankerna kommer gå för långt i sin iver att få ned den skyhöga inflationen. 

”Investerare bör inte fråga sig om Fed kommer vända utan snarare hur långt in i recessionen vi är innan de till slut agerar”, säger Sean Sun, förvaltare på Thornberg Investment Management, till Bloomberg. 

Kryssningsbolaget Carnival redovisade en justerad nettoförlust på 688 miljoner dollar vilket var klart sämre än väntande minus 363,4 miljoner dollar enligt Boombergs sammanställning. Rapporten mottogs med förskräckelse på Wall Street där aktien rasade 23,3 procent och drog även med sig sektorkollegorna Norwegian Cruise Line och Royal Caribbean som rasade 18,1 respektive 13,1 procent. 

Sportmodebolaget Nike meddelade i samband med torsdagens kvartalsrapport att varulagret steg med 44 procent under det senaste kvartalet och att man avser att ha flera reor innan julhandeln. Aktien rasade 12,8 procent. 

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har gett grönt ljust till läkemedelsbolaget Amylyx Pharmaceuticals nya ALS-läkemedel. Aktien föll dock 6,7 procent vilket enligt Bloomberg beror på att prislappen för den nya behandlingen väcker frågetecken kring betalningsviljan. 

Raymond James har återupptagit bevakning av mjukvarujätten Microsoft med rekommendationen outperform. Det rapporterar CNBC. Aktien tappade 1,9 procent. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera