ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Kronan stärks något under torsdagen

Kronan försvagades på torsdagsmorgonen efter att KI-barometern för november visat att hushållen inte varit så missmodiga på fyra år och att svensk industri också blev mer deppiga. En positiv punkt var dock att näringslivet blivit klart mer optimistiska om anställningsplanerna. Senare bidrog detaljhandelsiffror från SCB till att stärka kronan igen.

Vid svensk stängning handlades kronan 2 öre starkare till 10:53 mot euron och 2 öre starkare till 9:57 mot dollarn.

Så väl svenska som europeiska räntor inledde svagt ned, men vände sedan uppåt. Svenska tioårsräntan slutade 1 punkt upp på -0,02 procent, medan den tyska motsvarigheten var upp 1 punkt till -0,36 procent. Italienska räntor steg lite mer efter svag efterfrågan vid en emission.

KI-barometern steg i november till 94,7 från 94,0 i oktober, men såväl industrins som hushållens konfidensindikator sjönk.

KI konstaterade att konfidensindikatorn låg kvar en bit under det historiska genomsnittet. Mest pessimistiska är företagen inom insatsvaruindustrin och att den sammanfattande indikatorn understiger det normala förklaras av industriföretagens jämförelsevis dämpade produktionsplaner för de närmaste månaderna.

Bland konsumenterna var nedgången störst för mikroindex, som speglar hushållens syn på den egna ekonomin, men den låga nivån på CCI förklaras främst av ovanligt pessimistiska förväntningar om hur svensk ekonomi kommer att utvecklas det kommande året.

Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, noterade att KI-barometern fortsätter att signalera en trög tillväxt, men att det finns tecken på stabilisering och att CCI visserligen sjönk men fortfarande ligger över denna cykels lägsta nivå på 90,3 i september.

”Viktigt är att anställningsplanerna studsade upp. Speciellt tillverkningsindustrins planer förbättrades (blev mindre pessimistiska). Tjänstesektorn planerar att anställa fler”, skrev han i ett kundbrev och tillade att undersökningen inte ändrar mycket för Riksbanken, som styr mot en räntehöjning i december.

Maija Kaartinen, ekonom på Swedbank, tyckte också att barometerutfallet var blandat, men att fortsatt svaghet i tillverkningssektorn och mer försiktiga hushåll tyder på trög tillväxt framöver.

SEB hade väntat sig en större nedgång för industrin och räknar med att ökad konsumtion kommer att bli den främsta drivkraften för tillväxten framöver.

En ljusglimt var att SCB-statistik visade att detaljhandelsförsäljningen kom in lite starkare än väntat för oktober och ökade med 3,3 procent från ett år tidigare. Väntat enligt Infront Datas sammanställning var +3,1 procent.

Dagligvaruhandeln steg 1,7 procent medan sällanköpsvaruhandeln steg 4,1 procent.

Under den senaste tremånadersperioden (augusti-oktober) steg den säsongsrensade försäljningsvolymen 0,7 procent jämfört med föregående tremånadersperiod. Analytiker konstaterade att den uppåtriktade trenden för detaljhandeln är intakt.

Tysk KPI sjönk i oktober 0,8 procent från månaden före och steg med 1,1 procent från ett år tidigare. Motsvarande utfall för HIKP var -0,8 respektive +1,2 procent.

Förväntningarna på KPI-inflationen var +1,2 procent och för HIKP-inflationen 1,1 procent, enligt Bloomberg News.

Commerzbank tror dock inte att trenden med en långsamt tilltagande underliggande inflation i Tyskland är slut, utan bara har tagit en paus. Banken räknar med att företagen, åtminstone delvis, kommer att fortsätta att lämpa över ökade lönekostnader på konsumenterna.

Preliminär spansk KPI kom in i linje med förväntningarna för november, med en inflationstakt på 0,4 procent och en HIKP-inflation på 0,5 procent.

Annan statistik visade att penningmängden i eurozonen ökade med 5,6 procent i oktober, snäppet över väntade 5,5 procent och att barometerindikatorn steg till 101,3 i november, från 100,8 i oktober, väntat 101,0, enligt Bloomberg News enkät.

EU-kommissionens ledande indikator för företagsklimatet i euroområdet sjönk dock oväntat till -0,23 i november från reviderade -0,20 föregående månad. Förväntningarna låg på -0,14, enligt Bloomberg News enkät.

På valutamarknaden handlades euron vid svensk stängning stabilt kring 1:10 mot dollarn. Mot yenen hade dollarn stärkts till 109:5 från 109:3.

Den amerikanska marknaden höll stängt på torsdagen för att fira Thanksgiving, men de amerikanska börsterminerna pekade nedåt inför fredagens halvdagshandel efter att president Donald Trump skrivit under en lag som stödjer protesterna i Hongkong. Detta ledde till en ny runda av hot om motåtgärder från Kina. Oron handlar om huruvida Trumps underskrift kan störa chanserna att få till ett handelsavtal mellan USA och Kina.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer